reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Milionová investice Mitonu rozjíždí online byznys s uměleckými tisky

10:55, 11. 11. 2022

Internetový podnikatel Jakub Svoboda (foto), který v minulosti stál za projekty Tyinternety.cz nebo Publishers.cz, rozjíždí nový byznys. Portál 100ks.cz bude nabízet širší veřejnosti limitované edice uměleckých tisků, to znamená vysoce kvalitní kopie, podepsané přímo od umělců.

Do projektu vložila seedovou investici ve formě convertible notes investiční skupina Miton, podle našich informací by se měla pohybovat v řádu jednotek milionů korun. Investice by se měla postupně překlopit v minoritní podíl v provozní firmě 100ks.cz, ve které Svoboda (rovněž CEO) drží 92,5 procenta. Zbylých 7,5 procenta vlastní Jiří Doležal.

Web 100ks.cz aktuálně nabízí tisky od cca 30 současných českých žijících umělců, které pomáhá vybírat kurátor Petr Vaňous. Jedná se o umělce narozené v 70., 80. a 90. letech, jsou mezi nimi zavedená jména (Vladimír Véla, Veronika Holcová, Petr Malina atd.) i nové talenty. "Naším cílem je umožnit lidem pořídit si umění od skutečných umělců v dostupné podobě podepsaných tisků, za zlomek ceny originálů," uvádí Svoboda.

"Tisky jsou reprodukce vybraných originálů, které si poměrně hodně speciálně fotíme a pak tiskneme 12ti inkoustovým pigmentovým tiskem na 100procentní bavlněný papír. Umělecký tisk tak nabízí galerijní kvalitu s extrémně věrnou barevností i strukturou a vydrží minimálně 100 let beze změn," tvrdí Svoboda. Web podle něj za prvních několik týdnů provozu prodal řádově stovky prodaných děl.