reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Politická hra o ovládnutí České televize vstupuje do další fáze, začíná boj o termín

10:54, 18. 11. 2022
Televize Aleš Borovan

Kolem připravované volby nového ředitele České televize, která by měla proběhnout v roce 2023, docela přituhuje. Jak jsme psali již dříve, vládní koalice se již netají záměrem zcela ovládnout Kavčí hory - prostřednictvím novely zákona o ČT, kterou nedávno schválila Sněmovna.

Novela rozšiřuje počet členů Rady ČT z 15 na 18. Tři nové radní by tak dovolil Senát (pokud zákon projde celým legislativním kolečkem), ovládaný vládními stranami. Tři další radní se budou volit v roce 2023. Pět radních má vláda z kontroverzních voleb v letošním roce. Tedy celkem jedenáct radních ČT, kopajících za vládu. To by vládním stranám umožnilo zvolit si nového šéfa ČT podle svého gusta (současnému řediteli ČT Petru Dvořákovi končí mandát 30. září 2023).

Předseda rady ČT Pavel Matocha nyní přišel se zajímavým protitahem - volba nového ředitele by dle jeho návrhu měla proběhnout v dubnu 2023. Podobně jako u předchozí volby, kdy Dvořák byl do druhého mandátu zvolen v dubnu 2017 a mandát mu začal až v říjnu 2017. To je lišácký manévr. Mandát tří končících radních ČT v roce 2023 trvá až do června. Jinými slovy, vládní strany by při dubnové volbě ředitele Kavek nestihly dovolit tři své radní, takže by měly nedostatečný počet radních na volbu "svého" ředitele ČT. Proti Matochovu návrh hned spustila křik již zcela nepokrytě provládní neziskovka Milion chvilek pro demokracii.

Hra o ovládnutí ČT je tedy rozehrána zajímavým způsobem. Klíčový nyní bude boj o termín, kdy bude volen nový ředitel veřejnoprávní televize. Ředitel ČT Dvořák to zatím explicitně nikde nevyjádřil, ale předpokládá se, že bude mít zájem i o třetí mandát ředitele Kavčích hor. Vše bude záležet na tom, zda se mu povede vyjednat politickou podporu. Musel by se evidentně dohodnout hlavně s klíčovými hráči vládní koalice.