reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Mediální dům CNC Daniela Křetínského mění nejvyšší vedení, přichází Říhová

Došlo přesně k tomu, co jsme avizovali již před několika měsíci, vzhledem k dosavadním nedobrým hospodářským výsledkům firmy. Nejvyšší vedení mediálního domu Czech News Center (CNC), který ovládá miliardář Daniel Křetínský a spol., končí.

Ze špice management tak odcházejí dva CEO - Juraj Felix a Tomáš Stránský. Zejména Felix měl na starosti digitální transformaci CNC. Na jejich místo má přijít Martina Říhová (foto), která doposud pro Křetínského řídila rádia ve skupině Active Group. Tuto pozici by si měla ponechat. Spolu s ní do CNC nastupuje nový COO Karel Žalud, který doposud působil jako CFO v Czech Media Invest (Křetínského firma pro mediální investice) a CFO a COO v Active Group.

CNC skončilo v roce 2021 opět v čistém mínusu, ve výši 223 milionů. O rok dříve čistý prodělek činil 363 milionů. V obou případech odpisy přesáhly 450 milionů korun. EBITDA (zisk před odpisy, zdaněním, úroky a amortizací) loni překročil 150 milionů, v meziročním srovnáno to je nárůst o více než 40 milionů. Vzhledem k nutným platbám firmy to není dostatečná výše.

Jak uvádí výroční zpráva CNC za rok 2021, splátka bankovních úvěrů v loňském roce činila 345 milionů korun, letos by splátka úvěrů měla činit 165 milionů. K tomu se musí přidat nutné investice, které činí minimálně řádově desítky milionů korun ročně. Majitelé vydavatelství, miliardářské trio Daniel KřetínskýPatrik Tkáč a Roman Korbačka, proto museli a musí do firmy posílat objemné finanční sumy v podobě dobrovolných příplatků mimo základní kapitál. Jen loni to bylo 352 milionů. O rok dříve to bylo 286 milionů.

Na druhou stranu se firmě daří navyšovat tržby - mediální dům v roce 2021 utržil 2,248 miliardy, což představuje meziroční nárůst o 126 milionů. CNC vydává BleskSportAha!ReflexBlesk.cz nebo E15.cz.