reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

V Česku se prodalo tištěných knih, audioknih a e-knih za 8,6 miliardy korun

20:08, 18. 12. 2022
Knihy Aleš Borovan

Po předchozím propadu, kdy český knižní trh poklesl o 300 milionů, se v roce 2021 celá industrie vrátila do plusových čísel a objem trhu s knihami narostl o 7,5 procenta na celkových 8,6 miliardy korun četně DPH. Vyplývá to z kvalifikovaného odhadu Svazu českých knihkupců a nakladatelů (SČKN).

Z celkového objemu na velkoobchodní distributory připadlo 2,83 miliardy bez DPH, nakladatele s vlastní distribucí 2,42 miliardy bez DPH a učebnice (mimo Euromedii) 220 milionů. Digitálních audioknih a e-knih se loni prodalo za 435 milionů a zahraniční literatury z dovozu (mimo Euromedii) 475 milionů korun.

Obrat prodaných tištěných knih přitom dosáhl přibližně 8,1 miliardy korun, což znamená meziročně růst necelých 8 procent. Růst koncového obratu audioknih a e-knih v jejich součtu dosáhl činil asi 65 milionu korun, tj. cca plus 18 procent. V daném období bylo prodáno více než 1,45 milionu kusů e-knih. V České republice bylo celkově vydáno 14 200 titulů s vročením 2021.

Zde přinášíme tabulku největších nakladatelů podle počtu vydaných titulů:

Žebříček knižních maloobchodních řetězců podle počtu prodejen:

Distribuci téměř kompletní produkce nakladatelů do maloobchodních prodejen a sítí zajišťují i nadále společnosti Euromedia Group, Kosmas, PEMIC Books a Pavel Dobrovský - BETA. Dva z největších tří nakladatelských domů, Albatros Media a Grada Publishing, si zajišťují vlastní distribuci své produkce.