reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Prodejny a e-shop Datart (skupina HP Tronic) navýšily tržby na více než 21 miliard

Obchod s elektronikou a domácími spotřebiči Datart, který je preferovaným brandem v rámci zlínské retailové skupiny HP Tronic, se úspěšně vyrovnal s dopady covidové pandemie a navýšil tržby, obrat i zisk.

Provozní firma Datartu, společnost HP Tronic Zlín, v roce 2021 utržila 21,256 miliardy korun. V meziročním srovnání to je nárůst o 2,96 miliardy. Celkový obrat se zvedl o 21,6 procenta na 22,5 miliardy. Čistý zisk HP Tronic Zlín ve sledovaném období meziročně vyskočil ze 431 milionů na 1,222 miliardy korun.

"Hospodaření společnosti bylo ovlivněno prodejem akcií ETA (podnik ze skupiny, pozn. aut.). Tato transakce měla pozitivní vliv na finanční výsledek hospodaření v celkové výši 793 milionů korun," uvedla firma. Dalším významným faktorem byl čínský koronavirus - ten odklonil zákazníky z kamenných prodejen k internetovému prodeji. "Pokles v oblasti retailu byl ve značné míře kompenzován nárůstem v oblasti internetového prodeje... Firma tak nepocítila významný vliv nemoci COVID-19na provozní a hospodářskou činnost."

Skupina HP Tronic zahrnuje kromě prodejen s elektronikou a domácími spotřebiči Datart (preferovaná značka) rovněž brandy Euronics nebo Kasa.cz. V roce 2021 celá skupina navýšila obrat o 15 procent na celkových 24,1 miliardy korun. EBITDA dosáhl hodnoty 1,29 miliard korun. Na jaře 2022 skupina provozovala přes 170 prodejen (z toho přes sto Datart) a zaměstnávala více než 3100 lidí. Společnost působí také v oblasti cestovního ruchu a gastronomie.