reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nejprodávanější knihou roku 2022 se stal nový román Kateřiny Tučkové

09:25, 17. 1. 2023
Knihy Aleš Borovan

Známá spisovatelka, kurátorka a historička umění Kateřina Tučková (foto) má na kontě úctyhodný byznysový úspěch. Její poslední román Bílá Voda se stal nejprodávanější knihou v České republice za rok 2022.

"Román o ženách, víře a zlu" Bílá Voda vyšel loni v dubnu v rekordním nákladu 125 tisíc výtisků. Kateřina Tučková, která knihu psala několik let, za ni na podzim získala Státní cenu za literaturu. Podle vydávající firmy Host se Bílé Vody od května do prosince 2022 prodalo přes 100 tisíc výtisků (96 tisíc v tištěné podobně a 8 a půl tisíc jako e-kniha). V žebříčku Svazu českých knihkupců a nakladatelů za rok 2022 v kategorii beletrie se tak kniha Kateřiny Tučkové zařadila na první místo, před tituly Šikmý kostel Karin Lednické a Heřmánkové údolí Hany Marie Körnerové.

"Obrovský čtenářský zájem dostal Bílou Vodu na první místo v žebříčku prodejů tuzemských autorů a jednoznačně se jednalo o titul s nejpozitivnějších přijetím čtenářů. My můžeme pouze doufat, že na další dílo z pera autorky nebudeme čekat deset let. Rok 2022 byl pro knihkupce obecně velmi složitý, takže je skvělé, že vychází takové tituly, jako je právě Bílá Voda," uvedl Adam Pýcha z distribuce Knihy Dobrovský, která patří k největším knižním řetězcům v Česku. Tučková má na kontě rovněž úspěšné romány Žítkovské bohyně nebo Vyhnání Gerty Schnirch.

V Hostu vloni bodovala rovněž Zahrada Petry Dvořákové, která se krátce po vydání zařadila mezi bestsellery. Stejně tak překročila bestsellerovou hranici 10 tisíc výtisků i Petra Soukupová s novým románem Nikdo není sám. Ten vyšel v prosinci 2022 a za tři týdny se jej prodalo 11 tisíc kusů.