reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Do Borkovcova projektu nové banky sype peníze i miliardář Fryc

14:30, 1. 2. 2023

Několik let připravovaný a stěžejní projekt finančně-poradenské skupiny Partners - spuštění nové banky Partners Banka (PB) - získal nového investora. Do projektu posílá desítky milionů investiční skupina Reflex Capital miliardáře Ondřeje Fryce (na fotce vpravo).

Stalo se tak v rámci nutnosti zvýšit základní kapitál (PB) z 1,8 miliardy na 3 miliardy korun v důsledku požadavků České národní banky, která uděluje bankovní licence. Podle spolumajitele Partners Petra Borkovce (vlevo) Fryc/Reflex do projektu vložili cca 100 milionů korun. Na navýšení kapitálu se rovněž podílel druhý spolumajitel Partners Radim Lukeš (150 milionů) a rovněž Borkovcův vehikl Partners HoldCo (500 milionů korun).

Borkovcova skupina již jednou v minulosti musela na žádost ČNB navyšovat kapitál PB - z 1,2 miliardy na 1,8 miliardy korun. Tehdy projekt podle Borkovce získal investory Tomáše Čupra (zakladatel a spolumajitel Rohlík Group), který přispěl 200 miliony korun, a fond rizikového kapitálu Pale Fire Capital (350 milionů). Desítky milionů rovněž poslal Lukeš.

Partners podali žádost o bankovní licenci k ČNB na přelomu roku 2020/2021. Borkovec věří, že licence by mohla být udělena do konce letošního roku. Na konci loňského roku kupříkladu byly podle něj dokončeny konzultace o řídících systémech PB. Jak uvedl předloni server Seznam Zprávy, 80 procent v nové bance by měl vlastnit vehikl Partners BankIn, v němž by Borkovec měl držet 50,01 procenta.

Partners Banka je stavěna jako český finanční ústav (správa bankovních produktů, fintech bankovnictví atd.), který bude úzce spjat se službou finančního poradenství a sítí poradců a franšízových poboček Partners. V nabídce nové banky by zpočátku měly být pouze retailové bankovní produkty určené pro fyzické osoby, jakými jsou běžný účet, spořicí účet, spotřebitelský úvěr nebo hypotéka.

Obrat celé skupiny Partners podle údajů Borkovcova týmu v roce 2022 dosáhl 3,5 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 13 procent. "Dařilo se zejména v oblasti pojištění a také investic. Výrazně posílila zejména pojišťovna Simplea (obrat plus 51 procent na 635 milionů), penzijní společnost Rentea a nemovitostní fond Trigea (obrat plus 61 procent na 121 milionů), dobrých výsledků dosáhla také investiční společnost Partners." Finančně poradenská společnost Partners Financial Services dosáhla loni obratu 2,35 miliardy korun, shodně jako předchozí rok, zisk činil 130 milionů korun. "Vzhledem k propadu hypotečního trhu se společnosti velmi dařilo v oblasti pojištění, výrazně rostly také investice."

Pro letošek Borkovec plánuje čtyřmiliardový celkový obrat finanční skupiny. "Je méně neznámých, než jakým jsme čelili loni, a můžeme tedy být spíše pozitivně překvapeni. Obrat nových společností ve skupině dále poroste na plánovaných 1,5 miliardy z aktuální 1 miliardy korun. Porostou i kmeny a doufejme, že i akciové trhy," doufá Borkovec.