reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Filmové investice do Česka nalijí čtyři miliardy

13:21, 5. 7. 2013
Televize Film Aleš Borovan

Program podpory filmového průmyslu může slavit - objem přilákaných investic by měl v letošním roce podle schválených rozpočtů narůst na čtyři miliardy korun.

Prim v těchto penězích přitom hrají obří zahraniční projekty jako Child 44 Ridleyho Scotta nebo třetí řada televizního seriálu Borgia.

V loňském roce tato částka podle propočtů Borovan.cz dosáhla okolo 2,3 miliardy korun. Fond kinematografie, který má program na starosti, v letošním roce filmovým producentům přislíbil na takzvaných vratkách vrátit celkem 500 milionů korun, loni program vyplatil 340 milionů. Do sledovaných částek se zahrnují finance utracené za nákup českých výrobků, služeb a část vyplacených honorářů filmovým štábům.

Kromě Child 44, který jen tuzemských ateliérech a exteriérech utratí skoro miliardu korun, a Borgia se v Česku letos začal točit dánský seriál 1864, Mušketýři (BBC), Poslední rytíři (Luka Productions, zatáčení začalo již v roce 2012), druhá řada francouzsko-německého seriálu Crossing Lines (Sony Pictures, TF1, foto z první řady) na spadnutí je schválení fantasy Fallen nezávislého studia Lotus Entertainement.