reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Retailovému řetězci a e-shopu OKAY v Česku klesly tržby o více než 300 milionů

Maloobchodní řetězec a e-shop s elektrospotřebiči a nábytkem OKAY, které vlastní brněnský miliardář Jindřich Životský, se předloni musela poprat se snížením ekonomického výkonu. Důvodem byly covidové restrikce.

Retailová firma OKAY v roce 2021 utržila 4,802 miliardy korun. V meziročním srovnání to je pokles o 337 milionů. Obrat ve sledovaném období dosáhl 4,86 miliardy, o rok dříve to bylo 5,206 miliardy. Čistý zisk téměř 67 milionů korun v roce 2020 se předloni překlopil do stejně velké ztráty.

"První polovina roku 2021 byla ve znamení omezení souvisejících s pandemií SARS-CoV-2, která ovlivnila zdraví, chování i společenský život obyvatel České republiky. V důsledku těchto omzení musela společnost OKAY uzavřít své prodejny pro maloobchodní prodej na čtyři měsíce, což bylo hlavním důvodem meziročního poklesu tržeb," uvedla OKAY ve výroční zprávě.

OKAY ve sledovaném období v Česku provozovala 101 prodejen, z toho 17 kamenných obchodů, zabývajících se prodejem nábytku. Otevřeno bylo 12 nových prodejen. V roce 2022 společnost pokračovala v "rozšiřování a modernizaci skladů a otevřela dva nové sklady nábytku". OKAY je součástí holdingové struktury OKAY Holding. Pod ní spadá rovněž slovenská firma OKAY Slovakia, která momentálně na Slovensku provozuje 35 kamenných obchodů. Holding dle svých údajů zaměstnává přes 1500 zaměstnanců, frančízantů atd.