reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Gaydečka: rozpočet Metronome Prague jsme navýšili na 100 milionů korun

14:04, 6. 3. 2023

Šestý ročník hudebního festivalu Metronome Prague (MP) odstartuje 21. června, na pražském Výstavišti bude trvat až do 24. června. K hlavním hvězdám budou patřit Jamiroquai, M83, White Lies, Editors, ZAZ nebo Tove Lo. Celkem vystoupí na 80 kapel a umělců.

Pořádající agentura Metronome Production (David Gaydečka, Martin Voňka a Libor Winkler) se pro letošní ročník musela poprat s narůstajícími náklady na umělce, energie, služby a na organizační tým. "Celkový rozpočet pro letošní ročník dosáhl přibližně 100 milionů korun s bartery, bez barterů 75 milionů. V meziročním srovnání to je o 20 procent více," uvedl pro Borovan.cz Gaydečka (na fotce uprostřed). Pro srovnání: rozpočet dalšího open air festivalu Colours of Ostrava se pohybuje okolo 200 milionů korun.

Náklady Metronome Prague letos v meziročním srovnání stouply o 25 až 30 procent. Jen honoráře hlavních hvězd se podle Gaydečky oproti roku 2022 zvýšily o 50 procent. Hlavním příjmem akce je prodej vstupného. Loni na festival přišlo na 22 tisíc lidí, v tuto chvíli má být podle Gaydečky prodáno na letošní ročník 15 tisíc vstupenek, tedy 60 procent celkové kapacity akce (VIP zóna je již vyprodaná). Cena lístků meziročně vzrostla o 25 procent. V tuto chvíli stojí třídenní vstup 3200 korun (cena se postupně bude navyšovat).

Dalším zdrojem příjmů jsou sponzoři a partneři. Partnerem letošního ročníku MP je například Škoda Auto, Nadace PPF (s mikrofonem vlevo Jana Tomas Sedláčková), Karlin Group (druhý zprava Serge Borenstein) nebo Pražská plynárenská. Mediálním partnerem je Česká televize a Czech News Center. Metronome Prague podporuje i ministerstvo kultury a hlavní město Praha.