reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Lukačovičův Seznam.cz otevírá nové datacentrum za 300 milionů korun

11:55, 9. 3. 2023

Internetová a mediální firma Seznam.cz (majitel Ivo Lukačovič) dnes zkušebním provozem otevřela již své druhé datacentrum v České republice. Provoz nazvaný Nagoja (foto) je umístěný v průmyslovém areálu blízko Benátek nad Jizerou.

První vlastní datacentrum Kokura Lukačovičova firma nastartovala v roce 2015. Výstavba druhé Nagoji, která začala v únoru 2022, podle Seznamu spolkla 300 milionů korun včetně investice do přilehlého pozemku (ten umožňuje rozšíření datacentra). Podle Seznamu se v porovnání se stavbou Kokury náklady na jednotku instalovaného výkonu pro IT podařilo snížit na polovinu.

Nagoja nahradí současnou instalaci serverů v datovém centru Nagano pronajatém od operátora O2 Czech Republic od roku 2006. Stěhování začíná již v polovině března tohoto roku a je naplánované do května 2023, to vše za plného provozu. Seznam má od O2 ještě pronajato datacentrum Ósaka v pražských Stodůlkách.

Budova Nagoji zabírá plochu přibližně 1200 metrů čtverečních, Seznam v roli investora na projektu spolupracoval s hlavním projektantem, společností Systeming.cz a generálním dodavatelem, firmou Altron. "Jedná se tak o další krok na cestě k tomu, stát se zcela nezávislým subjektem na externích dodavatelích," uvedli zástupci Seznamu.

"Ve srovnání s datovým centrem Kokura budeme mít v Nagoje k dispozici až tři MW pro IT vybavení. V datovém centru se do dvou sálů vejde přes 200 serverových racků, každý s příkonem až do 15 kW. Designem jsme cílili především na umístnění serverů, které si už nějakou dobu sami vyvíjíme a sestavujeme. Další inovací bude využití přímého freecoolingu pro chlazení serverů. Díky velké podzemní nádrži využijeme v létě k chlazení dešťovou vodu," komentoval Vlastimil Pečínka, technický ředitel Seznamu.

Zároveň internetová firma pokračuje v budování fyzické infrastruktury expanzí v datovém centru Kokura na okraji Prahy (stavba Kokura 3). To bude probíhat celý rok 2023 s očekávaným spuštěním na jaře 2024. Náklady na stavbu Kokura 3 by měly dosáhnout 250 milionů korun. V současné době se čeká na úřední povolení stavby.