reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Štěstí Václava Moravce. Rada ČT se rozhodla zatajit nevyváženost jeho pořadu

08:59, 15. 3. 2023
Televize Aleš Borovan

Známý moderátor Václav Moravec (foto), který už dlouhé roky moderuje diskusní pořad České televize Otázky Václava Moravce (OVM), si může odfouknout. Rada České televize před několika dny odhlasovala, že se do výroční zprávy o činnosti ČT za rok 2022 (VZ 2022) nemá dostat informace o nevyváženosti Moravcova pořadu.

Radní minulý týden hlasovali o návrhu, aby se do VZ 2022 dostala následující informace, která vycházela z interních výzkumů rady: "V diskusním pořadu OVM byli v roce 2022 dvakrát častěji účastni zástupci vládní koalice než zástupci opozice. Přitom v předchozích letech byl počet zástupců koalice a opozice vyrovnaný. V rámci sledování kritéria konfrontačnosti výzkum opět ukazuje vyšší úroveň konfrontačnosti vůči zástupcům opozičního hnutí ANO."

Pro hlasovalo pět radních (Roman Bradáč, Pavel Matocha, Petr Šafařík atd.), dva proti (Vlastimil Ježek, Karel Novák) a pět se jich zdrželo (René Kühn, Ladislav Mrklas atd.). Návrh tak nebyl přijat. Výroční zpráva o činnosti ČT se vypracovává pro poslance, kteří ji následně schvalují. Otázka je, proč Rada ČT nechtěla, aby se poslanci a rovněž i veřejnost dozvěděli informaci o nevyváženosti Moravcova pořadu. "Informace o jednom pořadu byla dílčí, v jiných pořadech je tomu zase jinak, muselo by to být doplněno komplexněji - s přihlédnutím ke všem relevantním pořadům," uvedl pro Borovan.cz předseda rady Karel Novák.

Stejně jako Moravec si může oddychnout Nora Fridrichová z problémového pořadu 168 hodin, který stejně jako několik dalších pořadů ČT podle rady porušil Kodex České televize. Rada ČT neschválila, aby se do VZ 2022 dostala věta: "Rada ČT v roce 2022 konstatovala porušení Kodexu ČT v pěti případech." Proti byli radní Kühn, Ježek, Novák nebo Tomáš Řehák.

Podle disentního stanoviska předkladatele návrhu Pavla Matochy Kodex ČT loni porušily pořady Reportéři ČT (1x), 168 hodin (1x), Máte slovo (1x), Události (1x) a Newsroom ČT24 (1x). "Výroční zpráva za rok 2021, která byla schvalována ještě za předsednictví rady Pavla Matochy, také neobsahovala zmínku o porušení Kodexu ČT, byť za rok 2021 došlo podle Rady ČT k porušení kodexu ve 2 případech. Chtěli jsme tedy zachovat stejný postup, který zvolila Rada ČT pod předsednictvím Pavla Matochy minulý rok," vysvětluje Novák.

Některé z výše uvedených záležitostí (porušení kodexu, pozn. aut.) je i předmětem soudního řízení. "Do doby, než toto bude vyjasněno, nebylo korektní sdělovat jakékoli informace o konkrétních číslech v souvislosti s touto agendou," doplnil Novák.