reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Bestsellerista Matocha posílá na trh nový komiks Prašina

08:14, 17. 3. 2023
Knihy Aleš Borovan

Skvěle prodávaná knižní značka Prašina, za kterou stojí spisovatel Vojtěch Matocha (foto) a která se stala fenoménem v segmentu dobrodružné literatury pro děti a mládež, se rozšíří o další titul. Na trh přichází další komiksová série Prašina: Podivné procházky.

V nové třídílné řadě Matocha spojil síly s autorkami Ester Kuchynkovou a Kateřina Čupovou. Vydavatelem je opět Nakladatelství Paseka. Do světa komiksu vstoupila Prašina úspěšně již loni v sedmidílné sérii Křídový panáček a dočkala se také uvedení dramatizace v Klicperově divadle. Prvního sešitu Křídového panáčka se prodalo přes 10 tisíc kusů.

"Zatímco komiksová série Křídový panáček ukázala, že i na nové Prašině se rodí legendy a přízraky, Podivné procházky vezmou čtenáře a čtenářky do období před knižní trilogií. Ukážou Prašinu v nových barvách, se záhadami, ale i s humorem," uvádí Paseka.

První kniha Prašina vyšla v Nakladatelství Paseka v roce 2018, o rok později následoval druhý díl Černý merkurit a v roce 2020 vyšel závěr trilogie Bílá komnata. Jen za rok 2018 se Prašiny prodalo 12 tisíc výtisků, aktuálně se prodejní číslo pohybuje někde nad 65 tisíci kusů (cifra jen za první díl). Druhé dílu se prodalo 40 tisíc a Bílé komnaty na 30 tisíc výtisků. Celkové prodeje knižní trilogie tak vystoupaly na 135 tisíc kusů. Připravuje se i film s příběhy z Prašiny.