reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Sekeru na Soukupovu mediálku nabrousily tentokráte ČT a Prima, Médea podává trestní oznámení

To, o čem jsme psali již před měsícem (článek pro předplatitele, viz odkaz pod textem), se stalo skutečností. S vysokými pohledávkami vůči mediální agentuře Médea (majitel Jaromír Soukup - foto) vyrukovali další mediální hráči, konkrétně Česká televize a Prima Group.

Obě televize (u Primy bylo navrhovatelem mediazastupitelství Media Club) stojí za insolvenčním návrhem, který Městský soud v Praze akceptoval a zahájil s agenturou insolvenční řízení. Do "válečné zóny" tak vstoupily těžké váhy, které mají potenciál Médeu poslat ke dnu. Řeč již není o statisícových pohledávkách, nýbrž o částkách v nižších desítkách milionů korun.

Konkrétně Česká televize po Médee požaduje splacení více než 9,7 milionu plus příslušenství. V případě Media Clubu rovněž jde o miliony, o pohledávku ve výši přes 18 milionů korun. Do insolvenčního řízení mohou přihlásit své pohledávky i další věřitelé Médey, mají na to lhůtu několik týdnů.

Médea na akci ČT a Primy reagovala vyjádřením pro Městský soud v Praze, podle kterého je "návrh šikanózním insolvenčním návrhem a je nedůvodný a že jsou dány důvody proto, aby soud rozhodl, (i) insolvenční návrh, (ii) vyhláška, kterou se oznamuje zahájení insolvenčního řízení, a (iii) jiné dokumenty v rejstříku nezveřejní za účelem ochrany podavatele".

"Z chování a jednání navrhovatelů, především z komunikace podavatele (tj. Médey, pozn. aut.) s navrhovateli, totiž vyplývá, že navrhovatelům jde pouze o uspokojení jejich pohledávek a celkové vypořádání jejich majetkových poměrů s podavatelem. Navrhovatelé a podavatel vedli před podáním návrhu obchodní jednání o vypořádání vzájemných závazků, která však dosud neskončila. Již jen to, že navrhovatelé podali návrh v rámci probíhajících obchodních jednání o totožných pohledávkách, svědčí podle názoru podavatele o tom, že cílem navrhovatelů je pouze využít návrh jako nátlak při dalším vyjednávání," píše soudu Médea. Soukupova mediálka v této souvislosti uvedla, že na ČT a Media Club podala trestní oznámení.

Není to první insolvenční řízení, které musí Soukup "vybrat". V druhé polovině února 2023 na Médeu podaly insolvenční návrh komunikační skupina Knowlimits Group, kinořetězec Cinema City a agentura Cinexpress, kterou vlastní spolumajitel CineStar Pavel Vodička. Ty po Médee požadovaly splacení dlužné částky po splatnosti dohromady přes 3,5 milionu korun plus příslušenství. K řízení se přidal i mediální dům Economia. Všichni tito věřitelé nakonec vzali své pohledávky zpět.