reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Telco byznys PPF narostl na 3,5 miliardy eur, počty mobilních zákazníků mírně klesly

11:04, 24. 3. 2023

Druhá strategická investiční oblast skupiny PPF (majoritní vlastník Renáta Kellnerová), telekomunikační podnikání sdružené do PPF Telecom Group, za celý rok 2022 udržela více než 5ti procentní tempo růstu.

PPF ovládá telekomunikační či mobilní operátory O2 Czech Republic a SlovakiaCETIN a Yettel. Skupina působí na pěti evropských trzích - v Česku, Bulharsku, na Slovensku, v MaďarskuSrbsku. Konsolidované výnosy skupiny za rok 2022 meziročně vzrostly o 5,1 procenta a a dosáhly 3,5 miliardy eur. Provozní zisk EBITDA po započtení nákladů na pronájmy (EBITDAaL) za rok 2022 meziročně vzrostl o 3 procenta a dosáhl 1,5 miliardy eur. Čistý zisk se meziročně zvýšil z 530 milionů eur na 651 milionů eur.

Počet zákazníků mobilních operátorů PPF Telecom Group ke konci roku 2022 činil 18 milionů, což v meziročním srovnání představuje pokles o 0,9 procenta. Nejvyšší pokles zaznamenal operátor O2 - o 6,2 procenta na 5,67 milionu. Počet televizních předplatitelů skupiny vzrostl o 19 procent na 720 tisíc (O2 - 668 tisíc, plus 11 procent). Počet předplatitelů širokopásmového internetu loni narostl o 10 procent na 1,064 milionu.

Investiční náklady CAPEX (bez nákladů na nákup licencí na mobilní spektrum) vzrostly v důsledku výstavby 5G sítí v Bulharsku, Česku, Maďarsku a na Slovensku meziročně o 25 procent. K růstu investičních nákladů přispělo také rozšiřování služeb vysokorychlostního optického internetu pro domácnosti (tzv. FTTH) v České republice.

Infrastrukturní skupina CETIN Group (součást PPF Telecom Group) v loňském roce vstoupila na trh eurobondů umístěním pětiletého nezajištěného prioritního dluhopisu v hodnotě 500 milionů eur. Loni byla rovněž uzavřena transakce mezi CETIN Group a globální investiční společností GIC se sídlem v Singapuru.