reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Z hluboké krize má slevovou firmu Groupon vyvést Šenkypl, stal se novým CEO

Partner fondu Pale Fire Capital (PFC) Dušan Šenkypl (foto) má nakopnout churavějící byznys slevové společnosti Groupon. Rok 2022 byl pro firmu zklamáním, jen za 4Q2022 prodělala několik desítek milionů dolarů. Za celý rok utržila 148 milionů dolarů.

Představenstvo americké firmy nyní jmenovalo Šenkypla do pozice interim CEO. "V této exekutivní roli bude Šenkypl aktivně řídit transformaci Grouponu a dohlížet na každodenní chod společnosti." I nadále zůstává v představenstvu Grouponu, kam byli spolu s Janem Bartou jmenování v červnu, respektive listopadu loňského roku. Šenkypl se chce své nové roli věnovat naplno, a proto nyní přesune své každodenní povinnosti v Pale Fire Capital na ostatní partnery.

Ve vedení Grouponu je již několik Čechů. Se strategií celkové proměny firmy Šenkyplovi pomáhá Marie Havlíčková (ex-Slevomat). Jako interim CTO v Grouponu působí Vojtěch Ryšánek, který stál u poslední proměny Aukra (majitel PFC). Cílem je posun, který se před lety povedl u Slevomatu - ze slevové společnosti transformace na zážitkovou firmu.

Akcie Grouponu se tento týden propadly na historické minimum - 3,37 dolaru za kus. Ještě před rokem stály 20 dolarů. Samotná firma varovala před nejistou budoucností a složitou situací. Pale Fire Capital se před časem s 22 procenty stal jedním z největších akcionářů Grouponu, když nakoupil akcie za 2,8 miliardy korun. Nyní má jejich podíl zlomkovou hodnotu. Slevová firma v minulosti propouštěla stovky lidí, rovněž nyní plánuje ořezávání personálních nákladů.

"Transformace Grouponu si vyžádá ještě řadu změn, které se bez talentovaných lidí s hladem po úspěchu a výsledcích neobejdou. Groupon hledá pečlivé a na cíl orientované lidi, kteří se nebojí rychle se měnícího prostředí a práce organizované na dálku v remote-first firmě," uvedl Šenkypl.