reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

E-commerce skupina Pilulka Lékárny si jde na trh pro peníze, plánuje druhou emisi akcií

13:33, 5. 4. 2023

Akcie společnosti Pilulka Lékárny (na fotce spolumajitelé Petr a Martin Kasovi) si v posledních měsících nevedly příliš dobře - zatímco na počátku ledna se dotkly hranice 780 korun za kus, nyní jsou o 180 korun/akcie níže. Firma aktuálně chystá druhou emisi na pražské burze.

Nová emise akcií Pilulka Lékárny by se měla uskutečnit na konci prvního pololetí 2023. K první emisi na parketu v Praze došlo na podzim roku 2020, tehdy měla firma tržby ve výši 1,3 miliardy korun. Nyní vlastní tržby skupiny Pilulka za rok 2022 přesáhly podle předběžných neauditovaných výsledků 2,5 miliardy korun. Franšízové lékárny Pilulka, které nespadají do statutárních výkazů skupiny, pak přidaly bezmála jednu miliardu. Celkem tedy v Pilulce zákazníci v roce 2022 utratili 3,5 miliardy korun bez DPH.

"Výnos z nové emise bude použitý především na další růst rozvíjejících se trhů, na investice do e-health platformy Plus Care, na investice do unikátního IS/IT řešení a na případné další sektorové akvizice," uvedla společnost.

Pilulka v roce 2022 vstoupila na rakouský a maďarský trh, celkově působí v pěti státech. Většinu tržeb doposud Pilulka realizuje na trzích Česka a Slovenska. Zde působí bezmála deset let a dle vlastních údajů dosáhla místní EBITDA marže +1,5 procenta (+36,5 milionu korun). "V roce 2023 se bude Pilulka na těchto trzích soustředit především na další zvyšování profitability. Již v závěru roku 2022 Pilulka významně optimalizovala nákladovou stránku s cílem připravit se na obtížný rok 2023. Významné škrty se týkaly bezmála 20 procent zaměstnanců pražské a bratislavské centrály, kde došlo především k zeštíhlení manažerské struktur." Trhy Rumunsko, Rakousko a Maďarsko označuje Pilulka jako rozvíjející se.