reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Majitel Zásilkovny získal od bank miliardu korun

19:45, 5. 4. 2023

Skupina Packeta, která vlastní logistického operátora Zásilkovna, získala klubové financování od konsorcia tří bank v hodnotě jedné miliardy korun.

Skupinu financujících bank tvoří Citibank, Česká spořitelna a UniCredit Bank. Samotná Zásilkovna pak spadla do zástavy České spořitelně. Jsou tak zajištěny dluhy až do výše 4 miliard korun, existující k datu uzavření zástavní smlouvy nebo vzniklé do 24. března 2038. Finanční prostředky plánuje Packeta podle svých zástupců využít na posílení "pozice na stávajících trzích, budování infrastruktury a na zvyšování kvality a zákaznické spokojenosti".

"Packeta za poslední roky výrazně narostla a klubové financování nám zajistí dostatečnou provozní a investiční kapacitu pro další expanzi. Investice plánujeme využít především v oblasti budování infrastruktury, do rozvoje sítě Z-Boxů v Čechách, na Slovensku a v Maďarsku a do zvyšování kvality našich produktů a služeb," uvedla Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny a CEO skupiny Packeta.

V roce 2022 byl celkový objem investic Packety 1,2 miliardy korun. Navýšila počet výdejních Z-Boxů, a to na 6200, z toho v Česku je 3650 boxů a na Slovensku 1700. Na podzim 2022 spustila druhé robotické depo v Rudné u Prahy, každá druhá zásilka v rámci skupiny je nyní tříděna roboticky.

Skupina Packeta navýšila v roce 2022 obrat o 24 procent na 6,1 miliardy korun. Počet přepravených zásilek dosáhl téměř 90 milionů. Na konci roku 2022 měla Packeta více než 15 tisíc výdejních míst ve 4 zemích, téměř 140 tisíc partnerských míst ve většině zemí Evropy a spolupracovala se 46 tisíci internetových obchodů.