reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

CME: Novácká streamovací služba Voyo se pomalu blíží 600 tisícům předplatitelů

15:02, 20. 4. 2023

Předplatitelé streamovací služby TV Nova (majitel PPF) Voyo.cz stále přibývají, a to i přes nástup konkurenční VOD platformy Prima+, kterou letos v únoru spustila TV Prima, streamovací služby Comcastu a Paramount Global SkyShowtime nebo nedávné akvizice Netflixu tuzemského obsahu. Alespoň podle údajů největší komerční televize.

Nováci na konci února 2023 ohlásili překročení půl milionu platících předplatitelů v Česku a na Slovensku. Podle vyjádření šéfů CME (matka Novy) by se numero nyní mělo pohybovat mezi půl milionem a 600 tisíci. Cílem je mít na obou trzích dohromady jeden milion předplatitelů do roku 2025.

Dosavadní investice do vlastního obsahu (Voyo Original) se pohybují ve vyšších stovkách milionů korun. Kupříkladu jeden díl minisérie Král Šumavy: Fantom temného kraje (foto) vyšel Novu na několik set tisíc euro (celkem vznikly tři epizody první série). Tato série přitom patřila k dražším, obsahovala množství externích scén plus se jednalo o historický titul. Aktuálně má komerční televize pro Voyo i terestriku rozpracováno na 70 sérií a dalších titulů ve výrobě a v developmentu (v roce 2020 to bylo 18 titulů).

Streamovací služba pak vedle příjmu z předplatného generuje Nově rovněž zajímavá čísla sledovanosti u seriálů, vysílaných terestricky. U desáté epizody série Zlatá labuť 66 procent diváků pocházelo z živého vysílání, 15 procent z odložené sledovanosti a 18 procent z přehrání na Voyo.cz. U čtrnácté epizody seriálu Jedna rodina to bylo 68 procent - 14 procent - 16 procent. Celkový čas, který diváci stráví s obsahem TV Nova (terestrika, Voyo.cz), se podle manažerů CME zvyšuje.

Šéf CME Didier Stoessel předpokládá, že podíl českých domácností, využívajících SVOD, se do roku 2027 zdvojnásobí - ze současných téměř 30 procent na něco okolo 50 procent. Navýšit by se měl i průměrný počet předplacených služeb na jednu českou domácnost.