reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

PPF dokončuje mazanou operaci: telco operátor CETIN kupuje kabelového hráče Nej.cz

Očekávatelný tah: infrastrukturní telekomunikační operátor CETIN, který patří do skupiny PPF, uzavřela dohodu s investiční skupinou Kaprain Karla Pražáka o koupi jejího kabelového operátora Nej.cz.

Jak jsme psali v uplynulých letech opakovaně, Karel Pražák dlouhé roky dělal pro nejbohatšího a předloni tragicky zahynulého Čecha Petra  Kellnera a jeho skupinu PPF (majitel operátorů O2 Czech RepublicO2 Slovakia, CETIN, Telenor CEE). Byl označován za blízkého spolupracovníka Kellnera/PPF. I z tohoto důvodů se na trhu řadu let spekuluje o možných vazbách mezi PPF a Pražákovy skupiny Kaprain. To ale Pražák oficiálně odmítá.

Kaprain na trhu dlouhodobě skupoval menší telekomunikační hráče, jako například společnosti CentroNet, Freebone, itselfLTnetSporkNeT nebo Telly CE, a včleňoval je do Nej.cz. Pokud by PPF tyto firmy kupovala na vlastní triko, musela by zaplatit mnohem vyšší akviziční částku než Kaprain. Operace s Pražákem/Nej.cz tak patří k mistrovským tahům PPF. "Z Nej.cz jsme vybudovali třetího největšího hráče na trhu především díky akvizicím těch nejzajímavějších telekomunikačních firem napříč celou republikou," prohlásil Pražák.

Nej.cz má v současné době téměř čtvrt milionu aktivních zákazníků (homes connected), kterým poskytuje zejména internetové připojení, televizní obsah (IPTV) a hlasové služby. V segmentu B2B rovněž provozuje tři datová centra a poskytuje streamovací služby. Kromě jiných televizních platforem provozuje Nej.cz také internetovou televizi Kuki.

Do budoucna umožní napojení zákazníků Nej.cz na infrastrukturu CETINu další rozvoj a nové možnosti týkající se poskytovaných služeb. Na velkoobchodním modelu CETINu, tj. poskytování služeb dalším operátorům, se nic nemění. "CETIN plně využije infrastrukturu Nej.cz a také know-how a schopnosti této společnosti k dalšímu ambicióznímu rozvoji telekomunikační infrastruktury," tvrdí Juraj Šedivý, předseda představenstva CETIN.

Transakčním poradcem při prodeji byl Deloitte Česká republika, právní servis na straně prodávajícího poskytla advokátní kancelář BBH a na straně kupujícího White & Case. Dokončení transakce je podmíněno schválením Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.