reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Do kin letos vstoupí nevšední český sci-fi film Bod obnovy

08:40, 27. 4. 2023
Televize Film Aleš Borovan

V posledních letech hodně chudě zastoupený žánr sci-fi v české kinematografii by letos měl nabídnout nadějný titul. Do kin vstoupí po devíti letech práce vizuálně stylizovaný snímek Bod obnovy (foto), který si hraje s tématem života v budoucnosti a zneužívání moci.

Příběh filmu je podle tvůrců zasazen do roku 2041, kdy lidstvo používá velmi vyspělé technologie a ústava všem občanům garantuje právo na "jeden celý život". Po nepřirozené smrti, jako je například autonehoda nebo teroristický útok, tak může být člověk obnoven ze své digitální zálohy. "Bod obnovy si musí člověk jen pravidelně zálohovat. V rukou morálně nezodpovědných jednotlivců či korporací ale může způsobit nevratné kroky a mít fatální následky. A nejen o tom náš film je," uvedl spoluautor scénáře a režisér snímku Robert Hloz.

Silnou stránku filmu má být vizuální stylizace. "Existující futuristické budovy jsme našli jak v Čechách, tak v zahraničí, za velkou částí VFX efektů potom stojí česká postprodukční společnost Magiclab," komentoval producent snímku Jan Kallista (Film Kolektiv). Výkonným producentem je Tadeáš Trojánek. Kameru má na starosti Filip Marek (Profesor T.). Koproducenty snímku jsou Helena Uldrichová/Česká televize, Rastislav Šesták, Peter Bebjak (DNA Production/Slovensko), Stanislaw Dziedzic (Film Produkcja/Polsko) a Danilo Bećković (Mali Budo/Srbsko).

Tvůrci do role hlavní hrdinky agentky Em Trochinowske obsadili herečku Andreu Mohylovou. Jejího nadřízeného ztvárnil Jan Vlasák, spojence ve vyšetřování Matěj Hádek a profesionála z jiné bezpečnostní složky Václav Neužil. Dále hrají Karel Dobrý, Agáta Kryštůfková, Milan Ondrík nebo Iveta Dušková. Bod obnovy dorazí do českých kin v září 2023, distributorem je společnost Bioscop.