reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Soud nezamezil distribuci nového filmu o Františkovi Kriegelovi, může do kin

09:22, 29. 4. 2023
Televize Film Aleš Borovan

Bod pro distributora Bontonfilm a producenta Bio Illusion/Miloslava Šmídmajera v dlouhodobé bitvě o připravovaný celovečerní film Muž, který stál v cestě (foto) o komunistickém politikovi Františkovi Kriegelovi.

Městský soud v Praze tento týden nevydal předběžné opatření na návrh scenáristy snímku Ivana Fíly, které by zamezilo užití a distribuci filmu. Muž, který stál v cestě má mít premiéru 25. května. Pro producenta filmu je uvedení filmu do kin důležité. Vznik filmu totiž podpořil Státní fond kinematografie dotací 10 milionů korun. Podmínkou udělení dotace je uvedení filmu v kinech. Televizní práva má TV Nova/Voyo.cz.

"Pokud navrhovatel odvozuje svůj nárok od práv autora díla, pak se mu nepodařilo dostatečně tvrdit a osvědčit, že do jeho práv bylo konkrétním jednáním zasaženo," měl uvést soud v usnesení. Fíla se však nevzdává. "Proti rozhodnutí jsme dnes (psáno v pátek 28. dubna, pozn. aut.) podali odvolání k Vrchnímu soudu v Praze a pokud tento potvrdí procesní pochybení soudu prvního stupně, podám stížnost předsedovi Městského soudu v Praze, advokátní komoře a ministru spravedlnosti," uvedl Fíla.

Scenárista a režisér (rovněž filmy Lea nebo Král zlodějů), který snímek měl původně i režírovat a rovněž vydal stejnojmennou knihu, tvrdí, že bylo "masivně zasaženo do jeho autorských práv" a že výsledná podoba filmu (pozměněné či vynechané scény) "zásadně snižuje hodnotu jeho díla". "Z mého scénáře zbylo jen torzo, kde byla vyškrtána polovina obsahu," komentoval Fíla. Film natočil jiný režisér Petr Nikolaev. Vedle výše uvedeného podání je v celé kauze veden i civilní spor, kdy Fíla u Městského soudu v Praze podal proti Bio Illusion a Bontonfilmu žalobu na ochranu svých autorských práv ke scénáři Muž, který stál v cestě.

Pro vnějšího pozorovatele je spor značně spletitý, nepřehledný a pro jeho posouzení je potřeba detailně znát příslušné právní smlouvy, uzavřené mezi Fílou a Šmídmajerem. Jak uvedl Šmídmajerův právník Petra Ostrouchov (Fíla o něm tvrdí, že je ve střetu zájmů), "Ivan Fíla staví své nároky na tom, že tvrdí, že do jeho scénáře bylo protiprávně zasaženo úpravami při realizaci filmu. Přitom k úpravám scénáře dal ve smlouvě výslovný souhlas a navíc producent disponuje odbornými stanovisky, že zásahy do scénáře (mimochodem při natáčení filmů zcela obvyklý postup) výslednému dojmu nejenže neublížily, ale naopak mu prospěly."

Muž, který stál v cestě vypráví příběh komunistického politika Pražského jara Františka Kriegela. Ten se jako jediný vzepřel Brežněvovi a nepodepsal takzvaný Moskevský protokol plus byl jedním ze čtyř poslanců, kteří hlasovali proti přijetí smlouvy o "dočasném pobytu" komunistických okupačních vojsk v roce 1968. Ve filmu hrají Tomáš TöpferZuzana MauréryAlois ŠvehlíkJiří PloyharPřemysl BurešDaniel Heriban nebo Adrian Jastraban.