reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Režisér Svátek dokončuje volné filmové pokračování Úsměvů smutných mužů

08:42, 5. 5. 2023
Televize Film Aleš Borovan

Relativně úspěšné komediální drama Úsměvy smutných mužů (2018), natočené podle knihy spisovatele Josefa Formánka, dostane volné pokračování. V létě by do kin měl vstoupit film Dvě slova jako klíč (foto), který opět režíroval Dan Svátek.

Také Dvě slova jako klíč vznikají podle Formánkovy knihy. V hlavních rolích se opět představí David Švehlík a Ivan Franěk. Dále hrají Marika Šoposká, zahraniční hvězdy Daniel Olbrychski, Pierre Richard, Gen Seto nebo Jana Nagyová. Producentem filmu je společnost Holiday Films, koproducenty IS ProdukceFilmový uzelCzech Press GroupStatutární město ZlínSPŠK, Galen Clinic a Česká televize. Distributorem je Bontonfilm. Film vstoupí do kinodistribuce v červenci 2023.

Dvě slova jako klíč podle tvůrců sleduje "osudy různých lidí na několika kontinentech, které se postupně prolínají, a nakonec se spojí v jeden příběh". Film vznikal po celém světě v reálném prostředí, kromě Česka štáb natáčel také ve Francii, Dánsku, Indii, Himalájích, New Yorku, Japonsku nebo v Indonésii na ostrově Siberut, jenž ve svých knihách přiblížil Formánek. "Josef nás vzal přímo tam, kde jeho dechberoucí knihy vznikaly, ke kmenům v džungli, u nichž přebýval. Stal se prostředníkem mezi dvěma světy a nám najednou jeho knihy ožily před očima," uvedl Svátek.

Úsměvy smutných mužů měly premiéru 12. července 2018. Podle statistik UFD je v Česku vidělo přes 170 tisíc diváků, tržby za prodané kinolístky překročily 22 milionů korun.