reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Selhání Aktuálně.cz: nekritický tlampač kontroverzní neziskovky Evropské hodnoty

14:42, 16. 5. 2023

Systém redaktor-editor-šéfredaktor má v poslední době na webu Aktuálně.cz (majitel Zdeněk Bakala) nepříjemné výpadky, které se týkají samotných základů seriózní novinařiny. Důsledkem je kromě jiného zveřejnění textu, který nekriticky přebírá subjektivní názory kontroverzní neziskovky Evropské hodnoty (EH) a má další vady. Zejména absenci kontextu.

Bakalův zpravodajský portál, který spadá pod mediální dům Economia, publikoval 11. května článek autorů Anny Dohnalové a Jiřího Kropáčka pod názvem "Lži o covidu, válce či vládě. Toto jsou nejvýraznější tváře české dezinformační scény" (viz zde). Text však není, jak sám uvádí, výsledkem nějakého vlastního novinářského zkoumání, ověřování či investigace, jak je tomu v seriózních médiích obvyklé. Ve skutečnosti jde z neznámých důvodů o převzaté názory EH bez jakékoliv kritické reflexe a odstupu. V textu jsou pak smíchány bizarní postavy se seriózními politiky, hlásající legitimní názory. Kupříkladu u Václava Klause st. je uveden jako důvod zařazení "Nesouhlasil s vládními opatřeními během pandemie covidu-19.".

Chybí snad všechny úrovně kontextu: 1. V textu není zmínka o použité metodice, není stanovena definice dezinformace a dezinformační scény. 2. Článek se z neznámého důvodu zaměřuje v drtivé většině na opoziční politiky. Chybí zmínka, že řadu dezinformací během covidové pandemie vydaly státní orgány, establishmentoví "odborníci" či ministerstva (zejména ministerstvo zdravotnictví). Chybí rovněž zmínka o prokazatelných dezinformacích (nezvýšíme daně), které aktuálně vládnoucí strany použily v předvolební kampani 2021, spadající do covidového období.

3. Článek z neznámých důvodů nezmiňuje kontroverze kolem Evropských hodnot, vedených bývalým gay pornohercem Jakubem Jandou. Neziskovka na sebe před dvěma lety upozornila skandálem s vytvářením seznamů tzv. dezinformátorů, čímž si vysloužily podání žaloby/právní postup ze strany zpěváka Janka Ledeckého (byl na seznamu). Ledecký seznamy označil za "štvavou kampaň", EH měly upravit některá jeho vyjádření. Metody a práce Evropských hodnot před časem podle ČTK rovněž kritizovali vědci a pedagogové z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Z hlediska financování EH splňují definici zahraničního agenta, tak jak se používá v některých státech. Podle výroční zprávy EH 2021 pochází většina darů a financování ze zahraničí - z celkových výnosů podle partnerů za rok 2021 ve výši 21,3 milionu korun pocházelo ze zahraničních zdrojů minimálně 60 procent. Největším donorem je pak ministerstvo zahraničních věcí USA - 6,5 milionu korun, tedy přes 30 procent.

Podivný text na serveru Aktuálně.cz je tak výrazným příkladem nekvalitní a odfláknuté novinařiny. Rezignoval na to nejzákladnější - kritické a nezaujaté zkoumání skutečnosti, což je základ každé poctivé žurnalistiky. Je to přesně typ článku, který způsobuje aktuální erozi důvěry široké čtenářské obce v mainstreamová média.