reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

České Radiokomunikace zahájily druhou vlnu testů nového formátu televize v mobilu

14:48, 17. 5. 2023

Další vlnu testů digitálního televizního a rozhlasového vysílání v novém vysílacím standardu 5G Broadcast zahájily od počátku května České Radiokomunikace (ČRa). Ty jsou dlouhodobě nejsilnějším hráčem na trhu přenosu terestrického TV a rádiového signálu v České republice.

Standard 5G Broadcast přináší audiovizuální obsah na mobilní zařízení, jako jsou chytré mobily nebo laptopy. Podle ředitele právního úseku a regulací ČRa Marcela Procházky je výhodou nového formátu způsob přenosu do mobilů - jeden stream může přijímat neomezený počet přístrojů. "5G Broadcast umožní poskytovat lineární multimediální obsah bez závislosti na počtu diváků a internetu. Propojuje výhody pozemních a mobilních sítí a přinese zcela nové obchodní modely," uvedl Procházka. To platí nejen pro mobilní operátory (snížení nutnosti investice do sítí), ale i pro vysílatele obsahu.

Aktuální testování odstartovalo 4. května z vysílačů Praha - Žižkov a Praha - Strahov (foto). Ve vysílání se objevují programy ČT Sport, ČT24, CNN Prima News a ČRo Radiožurnál. Spolupráce s TV Nova je údajně v jednání. Ve světě jsou testy prováděny rovněž v Rakousku, Německu, Francii, Itálii atd.

První vlna testování v Česku byla zahájena ČRa v dubnu 2022, vysílalo se pouze ze Žižkova. Pokryto bylo 17 procent obyvatel Česka. Díky novému standardu Radiokomunikace byznysově vstupují do hájemství mobilních operátorů - 5G Broadcast využívá část kmitočtového spektra, vyhrazeného pro mobilní sítě, může využívat i stávající televizní spektrum. Nabídka doplňkové služby 5G Broadcast bude cílit především na televizní stanice, které budou chtít nabídnout TV vysílání divákům v segmentech, kde je důležitý faktor přímého sledování v daném momentě - to znamená hlavně ve sportu nebo ve zpravodajství. S komerčním nasazením 5G Broadcast se počítá po roce 2027.