reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Přes 24 milionů v čistém z vedlejšího byznysu manželů Kijonkových

18:40, 21. 5. 2023

E-commerce podnik Alensa, který Jaromír Kijonka (co-CEO) řídí společně s Radkem Hejlem (co-CEO), jede stále na vzestupné trajektorii rostoucích byznysových výkonů.

Společnost Alensa v Evropě (včetně pobaltských zemí, Německa, Francie nebo Ukrajiny) provozuje přes 30 e-shopů s kontaktními čočkami a příslušenstvím plus se slunečními a dioptrickými brýlemi. Padesát procent v Alense ovládá JSK EyeCare manželů Kijonkových (Simona a Jaromír, každý z nich v SPV drží 50 procent). Druhých 50 procent v Alense drží právě Hejl. Firmu založili Kijonka s Hejlem v roce 2004.

Provozní firma Alensa v roce 2021 utržila 1,86 miliardy korun. V meziročním srovnání to je nárůst o 137 milionů. Čistý zisk se udržel na stabilní úrovni 24,5 milionu korun. Firma dle svých údajů každý měsíc zpracuje cca 100 tisíc objednávek. V současné době se kromě rozvoje online byznysu soustřeďuje i na průnik do "kamenného" retailu. Alensa aktuálně provozuje dvě kamenné prodejny, v Praze a v Brně.

Kijonkův a Hejlův podnik spoluvlastní řadu zahraničních firem, které operují ve stejném byznysu. Kupříkladu drží 50 procent ve slovinské společnosti Adrial (e-shopy, sklady brýlí). Část aktivit, kde Alensa nevlastní 100 procentní podíl (ChorvatskoItálieSlovinsko Rumunsko), byla vyčleněna do samostatné pražské společnosti Robidia.

Jak jsme psali již dříve, manželé Kijonkovi před několika měsíci vydělili svůj majetek v Alense do samostatného SPV. Tím pádem jej oddělili od svého hlavního byznysu, logistického operátora Packeta/Zásilkovna. Jak bylo na počátku tohoto měsíce oznámeno, Packeta se připravuje na jednání s možnými investory. Cílem je "zjistit podmínky, za kterých by mohl využít jejich finanční prostředky a know-how k dalšímu růstu a posílení své tržní pozice". "Skutečností je, že jsme se společníky Packeta (je nás celkem šest) rozhodli spustit přípravy na oslovení případných investorů pro vstup do skupiny Packeta. Zdaleka ale nejsme v situaci, kdy je možné říct, jak jednání dopadnou a jaký budou mít výsledek. Jednat s investory o možném vstupu do miliardové firmy není práce na týden, je to dlouhá a složitá cesta," uvedla na svém LI profilu spolumajitelka Simona Kijonková.