Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Tříska se Svěrákem spustili nahánění akcionářů Cinemartu

12:51, 12. 7. 2013
Film Aleš Borovan

Populární herec a scénárista Zdeněk Svěrák (foto) se pustil do nezvyklé aktivity - vytěsňování a nahánění minoritních akcionářů distribuční filmové společnosti Cinemart.

Představenstvo, v které sedí většinový majitel firmy Aleš Tříska, Zdeněk Svěrák a Jan Jíra, v těchto dnech začalo shánět majitele několika desítek, možná stovek akcií (nazývá je bývalými akcionáři), kteří je doposud nepředložili hlavnímu akcionáři, tedy profesorovi Třískovi. Pokud by tak neučinili do 26. července, "budou nepředložené akcie prohlášeny za neplatné".

Profesor Tříska se na jaře 2013 díky vytěsnění minoritních akcionářů Cinemartu měl stát vlastníkem 100 procent akcií. V obchodním rejstříku však poslední zápis mluví o podílu 98,73 procenta - oficiálně drží 64 302 akcií z celkového počtu 65 132. Menšinovým akcionářům, kteří drželi 830 akcií, byla nabídnuta odkupní cena 2250 korun za kus.

Původně alternativní Cinemart se na začátku roku stal zlatým vejcem filmové distribuce - přešla na něj práva k distribuci velkých filmů holywoodských studií 20th Century Fox, DreamWorks Animation, Universal Pictures a Paramount, která donedávna držel Bontonfilm (skupina CME). Kromě toho Cinemart vlastní lukrativní nemovitost v centru Prahy, která vydělává milionové obnosy na nájemném.