reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Rockaway se zbavuje podílu v Heurece a v obchodním řetězci Planeo Elektro

Investiční skupina Rockaway Capital, kterou spoluvlastní zakladatel Jakub Havrlant (foto), se rozhodla odejít z online cenového srovnávače Heureka a z řetězce prodejen elektroniky Planeo Elektro. Naopak navyšuje podíl ve skupině e-shopů Vivantis.

Rockaway v Heurece a ve FAST ČR (majitel Planeo Elektro a značky elektroniky Sencor) držela 20 procent, ty nyní prodává dalším spolumajitelům PPF a EC Investments (Daniel Křetínský a spol.). Rockaway naopak kupuje podíl od PPF v parfémovém a módním e-shopu Vivantis o objemu 40 procent a stává se tak se 60 procenty majoritním vlastníkem (zbylých 40 procent drží EC Investments).

EC Investments, Rockaway a PPF koupily Heureku společně se skupinou Mall v roce 2015. Heureka Group se během vlastnictví skupiny investorů stala silným e-commerce hráčem napříč střední a východní Evropou a působí v devíti zemích. Stejné konsorcium investorů koupilo středoevropského velkoobchodního a maloobchodního prodejce spotřební elektroniky FAST ČR v roce 2021.

Internetový obchod Vivantis, v čele se CEO Michalem Špakem, pod který spadá e-shop Vivantis.cz, Parfemy.cz, Hodinky.cz nebo Prozdravi.cz, přibyl do portfolia Rockaway, PPF a EC Investments v roce 2015. Skupina Vivantis podle informací Rockaway v roce 2022 meziročně zvýšila na obrat ve výši 1,6 miliardy korun. "Strategická spolupráce s investičními skupinami EC Investments a PPF pro nás má stále velký význam. Od roku 2015 jsme společně uskutečnili několik úspěšných akvizic a já věřím, že i v budoucnosti budeme mít další příležitosti pro spolupráci," uvedl Havrlant.

Vedle Vivantisu patří do portfolia Rockaway například sdružení cestovních agentur Invia Group, německý e-shop s potravinami Bringmeister, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, podíl v polské e-commerce platformě Allegro, mediálně-technologické skupině Mind2Flo nebo nakladatelství Euromedia Group.