reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nejúspěšnějším popovým autorem se stal Marek Ztracený, má cenu za texty i skladatelství

08:05, 2. 6. 2023
Hudba Koncerty Aleš Borovan

Potvrzení pozic z předchozího období - nejúspěšnějším skladatelem populární hudby a nejúspěšnějším textařem za rok 2022 se stal Marek Ztracený (foto), jenž také zvítězil v kategorii Populární skladba roku se svým hitem Moje milá. Cenu uděluje Ochranný svaz autorský (OSA) na základě statistik v rádiích, TV nebo na internetu.

Zlatou cenu OSA za celoživotní přínos obdržel zesnuvší hudební skladatel a klavírista Marek Kopelent. Do Zlatého fondu OSA byl zapsán hudební skladatel a zakladatel tria Golden Kids Bohuslav Ondráček (in memoriam) a skladba Jdi za štěstím, jejímiž autory jsou Karel Svoboda a Zdeněk Borovec. Druhým rokem byl oceněn také nejstreamovanější autor, kterým se stal rapper Viktor Sheen.

V oblasti vážné hudby se dařilo hudebnímu skladateli Martinu Smolkovi, který se stal nejúspěšnějším skladatelem i nejúspěšnějším autorem vážné hudby v zahraničí. Jeho skladba Agnus Dei se také umístila na prvním místě v kategorii Vážná skladba roku. V rámci populární hudby se nejúspěšnějším autorem v zahraničí stal Prokop Holoubek z kapely Midi Lidi. Ocenění pro nejúspěšnějšího nakladatele pak obhájila společnost Universal Music Publishing.

OSA uděloval ceny již poosmnácté. Ocenění vychází přímo ze statistik OSA. Dle pravidel zahrnují skladby a autory, kteří poprvé v posledních dvou letech zaznamenali mimořádný úspěch ve vysílání rozhlasu a televize, v koncertním provedení, v prodejnosti nosičů, na internetu a při dalších užitích hudby, a to bez ohledu na datum jejich registrace u OSA.