reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

České Radiokomunikace prodlužují obchodní spolupráci s operátorem T-Mobile

17:43, 20. 6. 2023

Vysílací hegemon České Radiokomunikace (ČRa; majitelem jsou fondy Cordiant Digital Infrastructure, kotované na londýnské burze) prodlužuje kontrakt s mobilním operátorem T- Mobile. A to v době, kdy se obě strany pošťuchují a vyplazují na sebe jazyk kvůli nadcházející bitvě provozovatelů digitálních multiplexů (jako ČRa) a mobilních operátorů o pásmo 600 MHz, tedy o další možné ukrojení kmitočtů, nyní využívaných pro TV vysílání (viz zde).

Díky novému kontraktu může T-Mobile využívat prostor na všech vysílacích věžích i dokrývačích ČRa až do roku 2038. To mobilní firmě přinese větší flexibilitu při instalaci 5G zařízení a vyšší dostupnost signálu primárně v rurálních oblastech. Momentálně T-Mobile využívá 202 objektů Radiokomunikací, což je něco pod třetinu z celkového počtu.

"Naše infrastruktura je jedinečná, v českých i evropských poměrech. Jsme rádi, že její kvalitu oceňují naši klienti a že napomáhá zlepšit jejich služby pro koncové uživatele mobilních služeb. Jsme potěšeni, když můžeme být pro naše klienty dlouholetým a stabilním partnerem, což se odráží v délce podepsaného kontraktu," komentoval obchodní ředitel Českých Radiokomunikací Petr Možiš.

ČRa v Česku provozuje síť téměř 660 telekomunikačních vysílačů, z toho několik desítek využívaných pro šíření televizního a rozhlasového signálu, a cca 3800 kilometrů optických kabelů. Firma rovněž vlastní či provozuje tři celoplošné vysílací multiplexy 21 (provozovaný pro Českou televizi), 22 a 23 plus regionální síť 12. Zatímco MUX 22 je plný, v MUXu 23 by měly být ještě volné vysílací TV pozice.