reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Vydavatelství Business Media CZ stále závisí na financích z DOCU Group

11:26, 15. 7. 2013
Vydavatelství Aleš Borovan

Vydavatel odborných časopisů Business Media CZ (Můj důmModerní byt nebo Automobil revue) zůstává ve ztrátě již čtvrtý rok za sebou. Jeho přežití stále závisí na finanční podpoře německo-švédského koncernu DOCU Group.

Společnost Business Media CZ, která spolu s DOCU patří do skupiny britského investičního fondu GMT Communications Partners, za rok 2012 skončila v mínusu 10 milionů korun. To v meziročním srovnání představuje snížení prodělku o 17 milionů korun. Celková kumulativní ztráta od roku 2007, kdy DOCU vstoupil do Business Media CZ, se vyhoupla na minus 90 milionů korun.

Firma (na fotce ředitel Tomáš Tkačík) na konci loňského roku vykázala záporný vlastní kapitál 6,5 milionu korun. To si vyžádalo řadu finančních opatření: část dlouhodobého úvěru od DOCU (celkem 114 milionů korun) ve výši 30 milionů byla převedena do kapitálových fondů. Splatnost bankovního úvěru od GE Corporate Finance Bank SAS (zůstatek na konci rok 2012 činil 73 milionů) pak byla prodloužena o jeden rok do 30. června 2014. DOCU se zároveň zavázala poskytovat vydavatelství potřebné finance v průběhu roku 2013.

Business Media CZ vydává tituly v segmentu stavebnictví a architektury, dopravy a průmyslu. V oblasti B2B vydavatelství vyrábí klientské časopisy pro komerční společnosti. Část obratu (několik desítek procent) plyne rovněž z provozování call center a z databázového servisu.