reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Český audiovizuální průmysl zažil rekordní rok, obrat přesáhl 15 miliard

10:48, 29. 6. 2023

Audiovizuální industrie v České republice je i navzdory škarohlídům z branže a některým panickým zprávám oborových asociací ve znamenité kondici. V roce roce 2022 obrat dosáhl 15,4 miliardy korun, i díky opulentní podpoře státu.

Loňské číslo tak překonalo historicky nejvyšší obrat z roku 2021, který byl téměř 12 miliard korun. Vyplývá to z údajů Asociace producentů v audiovizi (APA). Růst je patrný ve všech směrech - v reklamě, zahraniční produkci i české tvorbě. Nejvyšší podíl na rekordním obratu tvoří zahraniční produkce, nejvyšší meziroční nárůst však zaznamenala výroba reklamy. Celkově se obrat reklamy zvýšil o 31 procent oproti předešlému roku 2021.

Česká tvorba se vykazuje vzestupem z 1,26 miliardy na 1,73 miliardy korun, obrat reklamy se zvedl v roce 2022 z předešlých 1,86 miliardy na 2,45 miliardy a obrat zahraničních produkcí stoupl z 8,73 miliardy na 11,25 miliardy. Zahraniční projekty tvoří téměř 73 procent celkového obratu audiovizuálního průmyslu. více viz tabulka:

Česká republika se i vzhledem ke včasnému přijetí covidových pravidel umožňujících bezpečné natáčení stala magnetem pro světové filmaře. Dále díky velkorysému přístupu vlády došlo k navýšení dotací pro filmové vratky v roce 2022 o 570 milionů na celkovou částku 1,37 miliardy. V letošním roce 2023 pak vláda alokovala v rozpočtu Fondu kinematografie na pobídky historicky nejvyšší částku 1,4 mld. Zájem o natáčení tak v době covidu ani na závěr pandemie v roce 2022 neopadal. Do Česka se přesunuly i velké projekty, které se nemohly realizovat v původně zamýšlených lokalitách. Nejčastěji zde natáčely velké produkce z USA, jako MGM, Lionsgate a streamovací platformy Netflix či Apple TV+, tradičně filmaři z Německa či Skandinávie.

Největšími zahraničními produkcemi natáčenými v tuzemských ateliérech a exteriérech v roce 2022 bylo pokračovaní nejsledovanějšího původního filmu z dílny Netflixu Extraction 2 s Chrisem Hemsworthem, dále druhá řada sci-fi série Foundation (foto) podle knihy Isaaca Asimova pro Apple TV+ nebo spin-off hollywoodského blockbusteru John Wick s pracovním názvem Ballerina v hlavní roli s Keanu Reevesem.

Kromě thrillerů nebo historických filmů se tu v roce 2022 natáčela i štědrovečerní pohádka Žabí král a zlatá koule pro televizi ZDF, pokračování Kriminálky Curych. V Česku probíhaly i postprodukční práce na filmu pro Netflix podle skutečné události Záchrana v thajské jeskyni nebo projektu Kingswood natáčeném pro ABC Signature Studios, které jsou součástí koncernu Walt Disney.

O některé filmové projekty kvůli pozastaveným pobídkám Česká republika podle APA přišla, jako například o akční film Breakout v hlavní roli s Arnoldem Schwarzeneggerem s plánovanou útratou 500milionů korun z velké části v Severomoravském kraji, kdy projekt skončil v Maďarsku. Tam odešel i štáb seriálů HBO Duna, který v Česku mohl utratit 2 miliardy korun.

Tržby českých kin v roce 2022 činily 2,11 miliardy korun, meziročně jde o nárůst téměř o 100 procent s přihlédnutím k tomu, že v roce 2021 hrála kina od 1. ledna do 13. března kvůli covidu ještě dle hygienických opatření a podmínek. Počet diváků se zvýšil z 7,14 milionu na 13,49 milionu.