reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Potvrzeno: server Manipulátoři.cz opakovaně šířil dezinformační texty

12:06, 4. 7. 2023
Internet Aleš Borovan

Ostuda webu Manipulátoři.cz, který se papírově zaměřuje na "kontrolu faktů", ale který byl opakovaně přistižen při publikování nepravdivých informací, pokračuje. Před několika týdny se Manipulátoři museli omluvit advokátovi Jakubovi Křížovi kvůli nepravdivým obviněním a publikováním nepravdivých textů.

Manipulátoři.cz na svém webu tvrdí, že se snaží "vyvracet hoaxy, jiné dezinformace, výroky politiků a falešné výroky"... "Snažíme se monitorovat dezinformační scénu. Rozkrýváme projekty, které v Čechách a na Slovensku šíři dezinformace." Ve skutečnosti by se Manipulátoři (web je provozován stejnojmenným spolkem pod vedením levicového aktivisty Jana Cempera) měli pořádně chytnout za nos. Již dříve jsme psali o tom, že kontroverzní web v minulosti publikoval některé dezinformační texty (například článek z roku 2020 ke kauze Kyle Rittenhouse, text musel být následně upraven).

"Zvláštní" přístup Menipulátorů k ověřování faktů potvrdil i právní spor s Křížem. Ten v Salonu Echo před časem varoval před gender šílenstvím a upozornil na existenci španělských "učebnic pro nižší stupeň základní školy, kde mají nakreslené holčičky s penisem a chlapečky s vaginou". Manipulátoři následně Kříže v několika svých textech označili za lháře a manipulátora s fakty. Kříž na Manipulátory podal žalobu, jejímž výsledkem je následující omluva, kterou Kříž zveřejnil na svém webu (zde) a která je k nalezení i na samotných Manipulátorech (zde originál):

"Dne 8. listopadu 2018 jsme zveřejnili článek „Advokát Jakub Kříž hájil Piťhu. Sám při tom manipuloval s fakty”, dne 9. listopadu 2018 jsme zveřejnili článek „KOMENTÁŘ: Omlouvat se rozhodně nebudeme, pane Jakube Kříži” a dne 8. února 2021 jsme uveřejnili článek „Jak Jana Jochová nakládá s pravdou”. Naše obvinění advokáta Jakuba Kříže z manipulace a ze lži v těchto článcích se nezakládalo na pravdě. Omlouváme se panu Jakubu Křížovi za neoprávněný zásah do jeho práva na ochranu osobnosti.
Za redakci webu Manipulátoři.cz Jan Cemper, šéfredaktor."

Co je zarážející, že na kontroverzní Manipulátory.cz, kteří zveřejňují i nepravdivé texty, odkazuje coby na důvěryhodný zdroj vládní "protidezinformační" portál BranmeCesko.cz, který kromě jiného vyzýval k "nahlašování dezinformací". Stejně tak vzdělávací program Jeden svět na školách (JSNS), který se zaměřuje "mediální vzdělávání" žáků základních a středních škol. Na web Manipulátoři.cz je v materiálech JSNS hojně odkazováno, Jan Cemper je podepsán pod některými výukovými materiály (!), viz zde, sekce Výukové materiály.

U jednoho z ročníků Týdnů mediálního vzdělávání JSNS jsou Manipulátoři.cz dokonce uvedeni jako autoři semináře, který "by měl předat interaktivní formou několik dovedností - základní orientaci v mediální oblasti, znalost rozlišovat fakta od názorově zabarvených textů, prohloubení kritického myšlení. A jako správný factcheckingový projekt naučí, jak si co možná nejsnadněji ověřovat fakta, či alespoň jak nenaletět nezřídka přítomným vymyšleným či zavádějícím zprávám."