reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Knižní investice miliardáře Pelce roste, tržby se blíží půl miliardě

17:46, 16. 7. 2023

Další podnik, který dělá miliardářovi a majiteli GZ Media Zdeňkovi Pelcovi (na fotce uprostřed), vedle mateřské firmy radost. Příbramský výrobce knih PBtisk , který patří k nejvýznamnějším výrobcům knih ve střední Evropě, silně profituje ze spojení s miliardářskou skupinou a jeho tržby se poprvé přiblížily na dohled půl miliardy korun.

Pelc do PBtisku vstoupil v roce 2018, kdy se tržby firmy pohybovaly na úrovni 241 milionů. Miliardář za podíl ve výši 67 procent zaplatil údajně 85 milionů korun, obě strany spolupracovaly již dříve. Vedle výroby LP desek je druhým základním pilířem GZ Media polygrafie a výroba knih do sběratelských edic vinylových desek a boxů. Od vstupu investora PBtisk významně posílil.

Tržby firmy v roce 2022 dosáhly 471 milionů. V meziročním srovnání to je nárůst o 81 milionů. Z celkové sumy na domácí zakázky připadlo 222 milionů korun (o rok dříve 144 milionů). Za dobu Pelcova majoritního vlastnictví se tak tržby PBtisk téměř zdvojnásobily. Ročně firma vyrobí přes 3000 knižních titulů, zaměstnává více než 200 pracovníků.

Souhrnný obrat knižní společnosti narostl ze 409 milionů na 495 milionů korun. "Obchodní tým navýšil objem přijatých zakázek z Čech i zahraničí. Celkové navýšení obratu bylo také zapříčiněno navýšením celkových prodejních cen, a to zejména kvůli postupnému zvyšování cen vstupů, jako byl papír a energie," uvedla společnost. Čistý zisk výrobce knih se za loňský rok zvedl z 21 milionů na 36 milionů korun.