Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Režisér Mádl má dotočeno, dobové drama Vlny vstoupí do kin v roce 2024

08:29, 18. 7. 2023
Televize Film Aleš Borovan

Talentovaný režisér Jiří Mádl (foto; Pojedeme k moři, Na střeše) v uplynulých dnech dotočil svůj největší filmový projekt, chystaný snímek Vlny. Premiéra filmu z prostředí rozhlasu je naplánována na rok 2024.

Dobové drama z konce šedesátých let natáčel Mádl podle vlastního scénáře, teď snímek míří do postprodukce. Příběh dvou bratrů, jejichž filmový osud se protne se skutečnými událostmi kolem skupiny korespondentů mezinárodní redakce Československého rozhlasu v období let 1967 až 1968, produkuje Dawson Films. Kinopremiéru plánuje distributor snímku Bontofilm na podzim 2024.

Štáb natáčel na různých lokacích zejména v Praze, například v budově dnešního Českého rozhlasu. Filmaři využili i prostory Českého rozhlasu Plzeň, jehož interiéry jsou pro příběh ideální, a některé scény vznikly také v barrandovských ateliérech. Do filmu budou začleněny archivní materiály, mezi kterými jsou i některé dosud neviděné autentické záběry ze srpna 1968. Tvůrci je barví pomocí umělé inteligence a s herci zároveň dotočili navazující úseky.

Do hlavních rolí dvou bratrů Mádl obsadil Vojtěcha Vodochodského (Iveta, Zlatá Labuť) a Ondřeje Stupku, pro kterého jde o filmový debut. Dále hrají Vojtěch Kotek, Táňa Pauhofová, Marika Šoposká, Stanislav Majer, Igor Bareš, Martin Hofmann, Tomáš Maštalír atd. Koproducenty snímku jsou Český rozhlas, Česká televize, Barrandov Studio, Wandal Productions a RTVS.

"V rozhodnutí pustit se do Vln pro mne byly zásadní osobní setkání s původními členy Redakce mezinárodního života ČsRo, kterou tehdy vedl Milan Weiner. Právě jejich vyprávění mi poskytlo potřebný prožitek, cítil jsem se jako bych tam byl s nimi. S touhle partou světáků, co se uměli radovat, vážit si života, ale taky se nebát vzdorovat, když o něco šlo," komentoval Mádl.