reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

T-Mobile kupuje od miliardáře Pražáka cenný blok 5G kmitočtů

Sen o vytvoření čtvrtého velkého mobilního operátora v Česku a tím pádem o nižších cenách mobilních služeb pomalu odplouvá do zapomnění. Stát, který v uplynulých letech prodal řadu bloků kmitočtům nejrůznějším hráčům, ve své snaze evidentně selhal. Dokládá to i aktuální transakce v telekomunikačním segmentu.

Mobilní operátor T-Mobile, jeden z velké trojky (ještě O2 Czech Republic a Vodafone), nyní koupil od firmy Incrate, patřící do skupiny Kaprain Karla Pražáka, blok 80 MHz v C bandu ve  frekvenčním pásmu 3,5 GHz. Operátor, který je jedním ze čtyř držitelů C bandu, již vlastní 60 MHz - nyní se tak posouvá na celkovou šířku spektra 140 MHz. Kaprain kmitočty vydražil v roce 2020 v aukci Českého telekomunikačního úřadu.

"Nový blok frekvencí v C bandu bude T- Mobile v následujícím období používat pro rozvoj sítě 5G s cílem doručit zákazníkům výrazně kvalitnější službu než na jakou jsou zvyklí ve 4G. Větší šířka kanálu totiž přináší  B2B i B2C zákazníkům násobně vyšší rychlosti při stahování dat (až přes1 Gbit/s) a násobně vyšší kapacitu sítě umožňující obsloužit z jedné základnové stanice vysokorychlostním internetem větší počet zákazníků," uvedla mluvčí T-Mobile Patricie Šedivá.

Kaprain již letos v dubnu oznámil, že prodal kabelového operátora Nej.cz do rukou CETIN (majitel PPF). Pražákova skupina na trhu dlouhodobě skupovala menší telekomunikační hráče, jako například společnosti CentroNet, Freebone, itself, LTnet, SporkNeT nebo Telly CE, a včleňovala je do Nej.cz. Pražák dlouhé roky dělal pro nejbohatšího a předloni tragicky zahynulého Čecha Petra  Kellnera a jeho skupinu PPF (majitel operátorů O2 Czech Republic, O2 Slovakia, CETIN). Byl označován za blízkého spolupracovníka Kellnera/PPF. I z tohoto důvodů se na trhu řadu let spekuluje o možných vazbách mezi PPF a Pražákovy skupiny Kaprain. To ale Pražák oficiálně odmítá.