reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Český lov na tzv. dezinformace se změnil ve frašku s účastí policejních vyšetřovatelů, exekuce nebo právních tahanic (komentář)

17:38, 21. 7. 2023
Internet Aleš Borovan

Ještě loni touto dobou to vypadalo, že vláda Petra Fialy společně s vybranými aktivisty pod hlavičkou tažení proti tzv. dezinformacím rozjedou boj s částí legitimních politických názorů a akce, vedoucí k faktické cenzuře (která je protiústavní). Protiprávně se zavíraly weby, vypracovával se strašidelný Akční plán pro čelení dezinformacím, kynuly štědré dotace atd. Letos již nic takového naštěstí nehrozí, někteří "neohrožení" bojovníci mají oplétačky s paragrafy nebo s policií.

Nejviditelnější lovci tzv. dezinformací se často ponořili do nevábné žumpy nejrůznějších právních tahanic, soudů, exekucí, policejního šetření a náhle "došlých" peněz. To jen připomnělo dřívější hlasy skeptiků, kteří poukazovali na to, že tzv. boj s dezinformacemi se pro řadu zúčastněných stal výnosným byznysem, ve kterém se točily minimálně desítky až stovky milionů korun. Zpackaný boj s tzv. dezinformacemi v Česku má nyní hlavně podobu úsměvné frašky spolku samozvaných amatérů a ideologů. Část z nich by přitom měla vysvětlit, kam zmizely svěřené veřejné peníze. A pár novinářů má z ostudy kabát. Vezměme to postupně:

  • Bohumil "Bob" Kartous - vystudovaný tělocvikář a mluvčí podivně netransparentního seskupení Českých Elfů byl loni v září odvolán z čela Pražského inovačního institutu, který byl považován hlavně za výnosnou trafiku pro agilního "Elfa". Důvodem měly být "problémy s transparentním fungováním a dodržováním zákonů o zadávání veřejných zakázek". Podle informací E15 zakázky institutu z Kartousovy éry šetří protimafiánská policie, viz zde.
  • Manipulátoři.cz - web, který opakovaně šířil dezinformační články. Stalo se tak v případě kauzy Kyle Rittenhouse, v nepravdivých či manipulativních článcích ohledně aktivit právníka Jakuba Kříže (který Manipulátory žaloval a web se musel omluvit, viz zde), aktuálně Manipulátoři napsali nepravdu ohledně důvodů, proč byl britskému politikovi Nigelu Faragovi zrušen bankovní účet.
  • Víta Rakušan - ministr vnitra a šéf hnutí STAN. Hnutí je již několik měsíců hluboce ponořeno do korupční kauzy Dozimetr (anebo též kauza Slepičáckého gangu) s účastí politiků STAN, kterou vyšetřuje policie. Tím se Rakušan dostává do střetu zájmů (ministr vnitra má pod sebou policii). Rakušan rovněž šířil zavádějící a manipulativní informace o nedávno schváleném migračním paktu EU.
  • František "Frank" Vrabel (foto) a Semantic Visions - Borovan.cz psal jako první na trhu, že Vrabel čelí exekuci, ve které se z něj snaží vymoci cca 3,8 milionu korun (3 miliony plus příslušenství) showbyznysový podnikatel a afghánský byznysmen Fawad Nadri. Ten před léty podnikal kupříkladu se zpěvákem a hitmakerem Danielem Landou. V průběhu letošního roku vyšlo najevo, že Vrabelova pověst specialisty na tzv. dezinformace stojí dost na vodě (nebylo možné prokázat příslušnou odbornost či odborné práce na dané téma). Což je kuriózní vzhledem k tomu, že Vrabel byl několik let řadou novinářů a mainstreamových médií titulován jako "odborník na dezinformace". Vážné pochybnosti ohledně Vrabela se přelily i na společnost Semantic Vision, kterou Vrabel před lety zakládal. Semantic Visions by nyní měla férově osvětlit, na čem je skutečně založena její metoda sledování a analyzování údajně většiny světového zpravodajského obsahu (denně údajně přes milion článků z více než 270 tisíc internetových zdrojů).
  • Nelež - kontroverzní spolek, na který před dvěma lety směřovala žaloba vydavatele zpravodajského webu EuroZprávy.cz. Podle obchodního rejstříku jsou ve výboru zapsaného spolku Nelež stále Kartous a Vrabel. A to i přes výše uvedené skandály.
  • Evropské hodnoty - politická neziskovka, z velké většiny financovaná ze zahraničí, před několika týdny zčistajasna oznámila, že jí docházejí peníze a že bude muset propustit dvě třetiny lidí. Tím pádem je nucena omezit svůj boj proti tzv. dezinformacím. Neziskovka byla v minulosti kritizována za "nevědecký a nemetodický přístup k vytváření analýz" nebo kvůli prosazování ideologického pohledu (více zde).
  • Michal Klíma - vládní zmocněnec pro tzv. dezinformace letos v únoru skončil, stejně tak byla naštěstí zrušena celá tato pozice (kterou mnozí nazývali vrchním cenzorem). Spekulovalo se o tom, že Klíma byl příliš radikální i na kabinet Petra Fialy a ODS a že úřad pod jeho vedením měl směřovat k možnému zavedení faktické cenzury (cenzura=omezení toku informací) v České republice.