reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Rozjetý online antikvariát Knihobot expanduje do Německa a Rakouska

Rychle rostoucí digitální knižní secondhand Knihobot (čísla viz zde) odstartoval další fázi zahraniční expanze. Po Slovensku, kam vstoupil loni, nyní vstupuje na německý a rakouský trh.

Knihobot bude na obou nových trzích působit pod mezinárodní značkou Bookbot. Podle zástupců společnosti již v prvních týdnech zákazníci z obou zemí posílají cca 10 tisíc knih týdně. Startovací kampaň podporují mimo jiné knihotaxíky, které jezdí po Vídni. Do konce roku by chtěl Knihobot prodat v Rakousku a Německu asi 25 procent z celkového objemu prodaných knih. Oba trhy budou obsluhovány z českého centrálního skladu, který má Knihobot v pražských Vysočanech, kde se se formuje německy mluvící tým.

"Knižní trh v Rakousku a Německu je v mnoha ohledech jiný než český. Použité knihy se tam prodávají mnohem častěji a jsou běžně k dostání třeba na Amazonu. V tom hlavním se ale podobá tomu našemu v době, kdy jsme s Knihobotem začínali. Všichni cílí na kupující a ignorují výkup přesto, že je pro fungování naprosto zásadní," komentuje Dominik Gazdoš (foto), jeden ze zakladatelů Knihobotu. Podle Gazdoše německojazyčný knižní trh nabízí potenciál miliard eur a Knihobot nemá v ani jedné ze zemí odpovídající konkurenci.

Služba se v rámci fungování neliší od té v Česku. Prodejce knihy dostane 60 procent prodejní ceny minus 1,19 eur. Zatím v Rakousku a Německu ale chybí místa pro osobní vracení knih. "Rádi bychom proto do budoucna našim zákazníkům umožnili osobní vracení knih s některým ze silných lokálních partnerů, podobně jako to máme v Česku s Levnými knihami. Aktivně tedy jak v Rakousku, tak Německu hledáme hráče, nejen z knižního prostředí, kteří by do toho šli s námi," uvedl Gazdoš.

Majiteli Knihobotu jsou David Gazdoš (27,3 procenta), Dominik Gazdoš (28,14 procenta) a Miton (44,55 procenta). Online platoforma v roce 2022 utržila přes 182 milionů korun. V porovnání s rokem 2021 je to růst o 140 procent (!). Čistý prodělek Knihobotu za loňský rok činil 8,4 milionu, stejně jako o rok dříve.