reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Režisérka Lišková začala točit celovečerní film s Pavlou Beretovou v hlavní roli

07:49, 29. 7. 2023
Film Aleš Borovan

Režisérka Veronika Lišková a produkce Cinémotif Films (Kristýna Michálek Květová a Tomáš Michálek) začaly před několika dny točit celovečerní film Rok vdovy (foto) podle scénáře Eugena Lišky. Pro Liškovou je to hraný debut.

Inspirací pro scénář filmu byly stejnojmenné deníkové zápisky Zuzany Pokorné, které v letech 2014 a 2016 otiskl týdeník Respekt. Tyto texty popisovaly, co pro duši i každodenní život člověka znamená ztráta životního partnera. Scénář filmu byl oceněn Filmovou nadací, která mu v roce 2018 udělila nejvyšší podporu ze všech hodnocených projektů.

"Pro scénář filmu Rok vdovy jsme vytvořili svébytný fikční svět na základě inspirace původními deníkovými texty a zároveň příběhy, které jsme zažili ve vlastních rodinách, slyšeli od přátel či zaznamenali při studiu tématu. Snažili jsme maximálně zachovat pravdivost prožívaných emocí i reálií spojených se situacemi, které smrt blízkého člověka do života přináší," uvedl Liška.

V hlavních rolích filmu se představí Pavla Beretová, Julie Šoucová, Zuzana Kronerová a Tomáš Bambušek. Film vzniká v koprodukci Česka, Slovenska a Chorvatska. Natáčení bude trvat do listopadu 2023. Slovenskými koproducenty jsou Peter Kerekes a Anna Mach Rumanová (kerekesfilm) a chorvatskou koproducentkou Miljenka Čogelja (Pipser). Distributorem filmu v Česku je Cinemart a na Slovensku jej uvede distribuční společnost Filmtopia. Premiéra Rok vdovy je naplánovaná na podzim 2024.