reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Čeští investoři investovali do start-upu, který chce herním studiím pomáhat s prodejem

Nový start-up s polskými kořeny Fungies.io, který herním studiím chce pomáhat vybudovat internetový obchod a prodávat tak své hry po vlastní ose, získal peníze od investičních fondů, včetně českých.

Do Fungies.io investovala skupina investorů včetně DEPO Ventures, Czechfounders.VC, Necto Labs, CV VC, Outlier Ventures, Tatum a StartupYard. Herní vývojáři by se díky nové službě mohli obejít bez prodejních platforem jako jsou například Steam, Epic Games Store či GOG.com, které si z prodeje her účtují poplatky ve výši třeba až 30 procent prodejní ceny. Na druhou stranu je pravda, že Steam atd. disponují velkým zásahem konzumentů počítačových her.

Nové finance v řádu milionů korun umožní Fungies.io posílit produktový tým a spustit první verzi platformy do konce září 2023. Platforma vyznává filozofii no-code, tedy programování bez kódu, a díky tomu umožňuje herním studiím založit si webový obchod velmi rychle. Platforma navíc umožňuje herním studiím spravovat své vlastní komunity a zachovat si přístup k důležitým zákaznickým datům, jako jsou e-mailové adresy či nákupní chování. Tým Fungies.io působí v Polsku, firma je registrována v USA a má kanceláře v kalifornském Palo Alto.

"Pevně věříme, že hodnota herního obchodu bude v nadcházejících letech nadále stoupat. Hráči už nyní utrácejí stovky miliard dolarů ročně za položky a aktiva ve hře, ať už jde o Web2, či Web3. Naším posláním je vybavit herní studia nezbytnými nástroji, aby své produkty mohli sami publikovat a nabídnout je přímo svým hráčům," uvedl ředitel Fungies Duke Vu (na fotce vpravo společně s dalším zakladatelem Wojciechem Harzowskim).

Celkově hraje PC/konzolové hry více než 3,22 miliardy lidí na celém světě. Podle odhadů Zion Market Research poroste celosvětový trh s videohrami do roku 2030 na hodnotu 32,11 miliardy dolarů.