Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

PPF se dohodla o prodeji poloviny zahraničního telco byznysu PPF Telecom Group

Investiční skupina PPF, kterou ovládá miliardářka Renáta Kellnerová a potomci, se dohodla na prodeji miliardového telekomunikačního byznysu v balkánských zemích a na Slovensku.

PPF a Emirates Telecommunication Group Company (působící pod značkou e& a dříve známá jako Etisalat) dnes podepsaly dohodu o tom, že e& kupuje podíl 50 procent plus jedna akcie v aktivech PPF Telecom Group v Bulharsku, Maďarsku, Srbsku a na Slovensku (telco byznysy CETIN a Yettel). Vypořádání transakce se očekává na začátku roku 2024 a podléhá schválení příslušnými regulátory.

Jak uvedla PPF, v okamžiku vypořádání transakce zaplatí e& za svůj podíl 2,15 miliardy eur. Dohoda předpokládá navíc dodatečný smluvní bonus ve výši 350 milionů eur pro PPF, který bude vyplacen v případě překročení určitých finančních cílů během tří let po uzavření transakce (tzv. earn-out). Nebudou-li tyto cíle splněny, počítá dohoda s vracením části kupní ceny (tzv. claw-back) ve výši 75 milionů eur. "Kupní cena, která společně se smluvními bonusy může dosáhnout výše až dvou a půl miliardy eur, znamená z finančního hlediska jednu z největších transakcí, jakou kdy PPF realizovala," komentoval CEO PPF Jiří Šmejc.

"PPF společně s e& cílí na dosažení synergií v nejrůznějších oblastech, mj. v nákupu či velkoobchodních a roamingových dohodách. Partnerství umožní PPF Telecom Group využít zkušeností e& z jiných trhů a rozvinout nabídku moderních digitálních produktů, tzv. internetu věcí (IoT) a B2B služeb," doplnila skupina.

Stávající ředitel PPF Telecom Group Balesh Sharma zůstává na své pozici. Český telco byznys PPF - O2 Czech Republic a CETIN - není součástí transakce a bude vyčleněn z PPF Telecom Group. PPF si zachová 100procentní vlastnictví O2 a také podíl v českém CETINu. Podle zástupců PPF to souvisí s plány na vytvoření synergií mezi firmami, které v Česku vlastní.