reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Slovenský řetězec Martinus otevře v Česku první kamenné knihkupectví

08:25, 2. 8. 2023

Velký knižní řetězec Martinus, který na Slovensku provozuje 17 kamenných prodejen, posílí expanzi do České republiky. Na podzim by měl v Brně otevřít první český plnoformátový knižní obchod. Mimochodem úplně první Martinusu v zahraničí vůbec.

Slovenský Martinus již více než deset let (od roku 2012) v Česku provozuje online e-shop Martinus.cz. Nyní k němu přibude dvoupatrové knihkupectví v OC Velký Špalíček v centru Brna, které nabídne desítky tisíc knižních titulů. Otevírat se bude někdy v průběhu podzimních měsíců. "Naše knihkupectví se snažíme koncipovat tak, aby to nebyla jen místa, kam jde zákazník koupit knihu. Chceme, aby k nám chodili objevovat nové knihy, nasávat inspiraci z knižního světa, aby si u nás oddychli od shonu běžných dní a v klidu prolistovali některou z knižních novinek," uvedl pro Borovan.cz Dušan Murčo, growth manažer Martinus.cz.

Brněnská pobočka tak podle něj bude založena na podobném konceptu, jako slovenské obchody: to znamená tzv. knihkavárny, která propojuje knihkupectví s kavárnou a která nabídne množství čtenářských koutků. "Knihkavárna je koncept, který máme na Slovensku úspěšně vyzkoušený, a který se těší velké oblibě našich knihomolů a knihomolek," vysvětluje CEO Martinusu Michal Meško. Nové brněnské knikupectví nabídne i služby odběrového místa z Martinus.cz nebo výkup a prodej přečtených knih.

Martinus kromě 17 vlastních obchodů má na Slovensku tzv. spřátelená knihkupectví. Což jsou externí obchody, se kterými řetězec není majetkově propojen, ale přes web Martinus.sk si zde čtenář může zarezervovat knihu ze skladových zásob dané prodejny, popřípadě zde uskutečnit osobní odběr z Martinus.sk. Tři taková partnerská knikupectví má Martinus i v Česku. Knižní řetězec vlastní podnikatelé/podnikatelky Michal Meško, Josef Santus, Ivana Santusová, Miroslava Santusová a Andrea Mešková. V letošním roce by podle Murča měl celkový obrat společnosti překročit 50 milionů eur (český i slovenský trh).