reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Knižní řetězec Levné knihy se vrátil do desetimilionové ztráty

09:20, 4. 8. 2023

Velký řetězec knižních obchodů Levné knihy (LK) v uplynulém roce razantně navýšil tržby o desítky milionů. Po slibném profitu 7 milionů z roku 2021 se retailový podnik vrátil do rozsáhlé ztráty.

Firma v roce 2022 utržila 337 milionů korun. O rok dříve to bylo 268 milionů (nárůst o 69 milionů). Obrat se meziročně navýšil o 2 procenta na 342 milionů. LK loni skončily ve ztrátě téměř 22 milionů. Je to podobný prodělek jako v covidovém roce 2020 - 24,5 milionu. K hlavním faktorům, které ovlivnily hospodaření LK ve sledovaném období, je růst cen energií a související inflace.

Levné knihy v roce 2021 prodaly byznys, specializovaný na anglickojazyčné knižní tituly (klasika, knihy pro děti, bestsellery Joa Nesbøa atd.). Součástí transakce je prodejna Budget Books v centru Prahy, na rohu Lazarské a Spálené ulice. Vlastnictví Levných knih je dáváno do souvislosti se slovenským knižním podnikatelem a multimilionářem Karolem Biermannem.

Řetězec v Česku provozuje téměř 60 kamenných poboček plus e-shop, kromě knih jsou součástí sortimentu hračky, společenské hry nebo kancelářské potřeby. Doplňkovou činností je nakladatelské podnikání. Firma loni vydala 51 knižních titulů v nákladu 143 tisíc kusů. V letošním roce firma očekává sestupný trend tržeb vzhledem k vysokým cenám energií a inflaci.