reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Český distributor telefonů Xiaomi navýšil tržby o miliardu korun

17:29, 8. 8. 2023

Firma Beryko, která v Česku distribuuje zejména elektroniku značky Xiaomi (mobilní telefony, chytré hodinky, náramky a jiná chytrá zařízení), hodinky Amazfit atd. loni navýšila byznysová čísla o stovky milionů korun.

Beryko v roce 2022 utržila 3,515 miliardy korun. V meziročním srovnání to je nárůst o 1,01 miliardy korun. Výnosy meziročně vzrostly o více než 40 procent. Čistý zisk se naopak snížil z 56 milionů na 33 milionů korun. Pokles souvisel hlavně s vytvořením rezervy na pokutu od antimonopolního úřadu (viz níže). Firma loni vyplatila majitelům dividendu ve výši 25 milionů, o rok dříve to bylo 10 milionů korun. Majiteli firmy jsou Ondřej Jirovec (50,10 procenta), Lukáš Berkovec (29,90 procenta) a britský vehikl KOR Business.

Již dříve jsme psali o tom, že Beryko v uplynulých měsících dostala mastnou pokutu od antimonopolního úřadu - 24,5 milionu korun. Důvodem byla "účast v zakázané dohodě". Podle úřadu původně hrozila Beryku výrazně vyšší pokuta (téměř 60 milionů korun), byla však snížena zejména díky tomu, že požádal o aplikaci tzv. programu shovívavosti (leniency). Druhému účastníkovi kartelu Witty byla díky žádosti o leniency sankce zcela prominuta. "K nezákonnému jednání docházelo od počátku roku 2018 do konce května 2019, kdy spolu představitelé obou společností různými způsoby komunikovali a vzájemně koordinovali nastavení prodejních cen a dalších cenových parametrů (např. výši a dobu trvání slevových akcí), rozdělovali si zákazníky a vyměňovali si citlivé obchodní informace při velkoobchodním a maloobchodním prodeji a distribuci zboží značky Xiaomi na území České republiky," informoval ÚOHS.