reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Telekomunikační operátor PODA zvedl tržby téměř na 620 milionů

08:56, 28. 8. 2023

Střední telco operátor PODA, sídlící v Ostravě, i navzdory nelehké situaci (inflace, vyšší ceny energií, nedostatek síťových komponent) stále kontinuálně navyšuje většinu byznysových čísel - loni rostly tržby i obrat, čistý zisk klesl o více než 20 procent.

PODA v roce 2022 utržila 619 milionů korun, v meziročním srovnání to je nárůst o 13 milionů. Celkový obrat vzrostl z 612 milionů  na 648 milionů. Net profit klesl o 12 milionů na 40 milionů korun. Hrubý provozní zisk (EBITDA) loni činil 203 milionů. O rok dříve to bylo 214 milionů korun. Pro letošní rok firma očekává telco tržby ve výši přes 650 milionů.

"V roce 2022 jsme byli nuceni vypořádat se s vyššími provozními náklady v důsledku stoupajících cen energií, úhrad za pronájem umístění telekomunikační sítě i dalších nákladů. Negativní ekonomická situace se dotkla také dodavatelů telekomunikačních zařízení, s nimiž úzce spolupracujeme, což se projevilo nedostatkem síťových komponent, zvýšením cen a prodloužení dodacích lhůt. Nepříznivá ekonomická situace nás také vedla k zásadnímu kroku ve vztahu k zákazníkům. Po mnoha letech jsme zvýšili ceny služeb."

Telekomunikačního operátora PODA ovládá podnikatel Martin Šigut. Firma poskytuje služby internetu cca 118 tisícům zákazníků, z nichž přes 63 tisíc využívá televizní služby. Společnost provozuje vlastní optickou síť, délka kabelů přesáhla na konci loňského roku 487 kilometrů. V roce 2022 firma začala poskytovat i služby virtuálního mobilního operátora (mobilní síť T-Mobile).

PODA je vedle KaprainuČEZu nebo Nordic Telecom jedním z několika telco hráčů, který v posledních  letech skupoval místní české operátory. Loni kupříkladu koupila telekomunikační byznys od regionálního operátora PC Comp.