reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Vývojářská firma STRV zvedla tržby nad 450 milionů, i díky aplikaci pro Schwarzeneggera

Skupině STRV, která vyvíjí mobilní, webové aplikace a další digitální produkty a která působí hlavně v zahraničí, zejména v USA, se podařilo pokračovat v růstu byznysového výkonu. A to díky klientským zakázkám a vlastním projektům.

Konsolidované tržby STRV v roce 2022 dosáhly 454 milionů korun. V meziročním srovnání to je nárůst o 30 milionů. Celkový obrat se zvedl ze 441 milionů na 480 milionů korun. Čistý zisk klesl z 58 milionů na 26 milionů korun (všechno konsolidované cifry). Firma loni vyplatila dividendu přes 22 milionů korun, o rok dříve to bylo skoro 20 milionů. "První půlka loňského roku šla opravdu dobře, ta druhá hůř. Rok jsme zakončili s obratem mírně vyšším než v roce 2021, ale kvůli vyšším nákladům, odpisům spojeným s klienty, kterým se nedařilo, a přípravám na horší časy jsme zaznamenali výrazně nižší zisk," uvedl Lubo Smid (foto), spoluzakladatel a CEO STRV.

Firma během roku získala několik nových významných projektů, například aplikaci The Pump pro Arnolda Schwarzeneggera, která světlo světa spatřila letos v květnu. Obrat klientského byznysu dosáhl 17,8 milionu dolarů (v přepočtu kolem 390 milionů korun), což v meziročním srovnání představuje mírný nárůst. Zároveň s prací na klientských projektech STRV dokázalo intenzivně pracovat na vývoji vlastních inovativních projektů pod značkou STRV Labs. Dva z nich už stihlo i zveřejnit - aplikaci na dechové cvičení Float a ticketingové řešení Enter.

"Loňský rok našemu sektoru přinesl řadu výzev - válku, špatnou ekonomickou situaci, padající krypto a trápící se technologické firmy. Řada z nich musela šetřit a propouštět své týmy. Technologické firmy zejména ze Spojených států přitom tvoří většinu našich klientů, dopady jsme tak pocítili i my v STRV. Přistoupili jsme k tomu, k čemu přistupujeme v každé krizi: prioritizovali jsme tým a zůstali věrni svým hodnotám. Díky tomu jsme nemuseli propustit jediného člověka, táhli jsme za jeden provaz a navzdory všem nástrahám zaznamenali profitabilní rok," doplnil Smid.