reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

ČT art na podzim nabídne cyklus o Dejvickém divadle, architektuře nebo o českých muzikantkách

08:59, 30. 8. 2023
Televize Aleš Borovan

Televizní kanál ČT art, zaměřený na kulturu a umění, vstupuje do druhé dekády existence s další porcí dokumentárních cyklů, dokumentů a jubilejní, devítistou epizodou talk show Marka Ebena Na plovárně.

"Před deseti lety jsme divákům slíbili kulturní stanici, která se nebude bát experimentovat, bude ambiciózní a ve vysílání nabídne novinky, které jiné televizní kanály nejsou ochotny dávat na obrazovky, protože si nejsou jisti výsledkem. A naše slovo jsme dodrželi. Jsem přesvědčený, že právě díky tomu se Art dlouhodobě řadí k nejlépe hodnoceným programům na českém televizním trhu a ročně oslovuje přes pět milionů lidí," uvedl končící ředitel České televize Petr Dvořák.

V podzimním vysílacím schématu ČT art se objeví nový dokumentární cyklus o Dejvickém divadle, který čítá 13 epizod. "Míra otevřenosti byla velká a myslím si, že patří k našemu divadlu. Tak to bereme, a tak se k sobě i chováme," komentoval herec Ivan Trojan. Úvodní díl cyklu Dejvické divadlo odvysílá ČT art 14. září. Další série Architektura 58–89 bude mapovat dějiny československé architektury (8 dílů, autor Vladimir 518), Muzikantky se budou věnovat fenoménu českých hudebnic (8 dílů).

V nabídce kanálu se objeví i dokument Kouzelný kopec (foto) o devadesátileté historii barrandovských ateliérů. Herecké i režisérské osobnosti Iva Janžurová, Jan Kačer, Jaromír Hanzlík, Hynek Bočan či Karel Smyczek budou vzpomínat na natáčení významných titulů z jejich filmografií a tuzemské kinematografie.

Už 25. října přivítá Marek Eben v show Na Plovárně jubilejního devítistého hosta. Bude jím herec a muzikant Russell Crowe. Příští rok v lednu pak pořad oslaví dvacet pět let od uvedení prvního půlhodinového rozhovoru. "Nejdelší rozhovor před kamerami jsem vedl jednak s Quincy Jonesem, což je regulérní genius, který produkoval nejslavnější alba Michaela Jacksona, a jak se ukázalo, je nejen skvělý muzikant, ale taky vynikající vypravěč. A pak s Ivanem Passerem, režisérem a scenáristou, kterého bych dokázal poslouchat celý den," konstatuje Eben.