reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Andrej Babiš prodává Mafru a Rádio Impuls, kupcem je miliardář Pražák

Dlouhé měsíce, spíše roky trvající jednání o prodeji mediálního domu Mafra a rádiové firmy Londa ze svěřenského fondu Andreje Babiše, kterého se účastnila řada vlivných a silných hráčů České republiky, je u konce. Kupcem se stává skupina Kaprain miliardáře Karla Pražáka (foto).

Mafra, která je jedním z největších tuzemských vydavatelství, vydává deníky MF Dnes, Lidové noviny, Metro, dále iDnes.cz, Pestrý svět, Rytmus života, Lidovky.cz, Expres.cz, Žena a život, provozuje TV Óčko, vlastní tiskárny Mafraprint, skupinu TicketPortal nebo podíl v distribuci PNS. Pod Londu spadají rádiové stanice Rádio Impuls a RockZone 105,9. Stoprocentní majetkový podíl v těchto společnostech získá Kaprain po schválení příslušnými antimonopolními úřady.

Prodej je výsledkem dlouhodobého legislativního tlaku na Babiše,který nedávno získal podobu zákona tzv. Lex Babiš. Podle nového ustanovení poslanci, senátoři, členové vlády a prezident nemají vlastnit média v segmentech TV, rádio a print (týká se to skutečných majitelů). Novela se netýká internetových médií. Andrej Babiš je poslanec a šéf hnutí ANO.

"Odprodej těchto aktiv nám umožní se do budoucna více soustředit na klíčové segmenty našeho podnikání, na jejich rychlejší rozvoj a zejména na rychlejší expanzi v zájmových aktivitách a regionech. Zvolili jsme investora, který by měl být pro Synthesii (chemická firma, pozn. aut.), Mafru i Londu zárukou jejich dalšího úspěšného rozvoje," komentoval Zbyněk Průša, předseda představenstva Babišovy společnosti Agrofert.

Jak jsme psali v uplynulých letech opakovaně, Karel Pražák dlouhé roky dělal pro nejbohatšího a nedávno tragicky zahynulého Čecha Petra  Kellnera a jeho skupinu PPF (majitel operátorů O2 Czech Republic, O2 Slovakia, CETIN, Yettel, TV Nova atd.). Byl označován za blízkého spolupracovníka Kellnera/PPF. I z tohoto důvodů se na trhu řadu let spekuluje o možných vazbách mezi PPF a Pražákovy skupiny Kaprain. To ale Pražák oficiálně odmítá.