reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Vládní koalice chce od lidí získat na poplatcích dodatečných 1,4 miliardy pro Českou televizi

aktualizováno
16:16, 5. 9. 2023
Televize Rádia Aleš Borovan

Další nemilá zpráva pro daňové poplatníky. Vládní koalice došla k shodě na podstatném navýšení peněz pro Českou televizi a Český rozhlas z kapes občanů České republiky. "Zvýšení příjmů zajistíme prostřednictvím poplatku," uvedl ministr kultury Martin Baxa.

Koncesionářský poplatek podle návrhu vládní novely (ODS/KDU-ČSL/TOP09/STAN/Piráti) by se tak měl zvednout u fyzických osob ze současných 135 korun na 160 korun na měsíc a domácnost. Poplatek na Český rozhlas se podle návrhu má navýšit ze 45 korun na 55 korun na měsíc a domácnost. Významně se mají zvednout rovněž poplatky pro právnické osoby, bude se to týkat každé firmy nad 5 zaměstnanců. Zároveň se má změnit definice poplatníka - nově by se měl poplatek platit z jakéhokoliv přístroje, schopného přijímat a reprodukovat televizní signál nebo rádiové vysílání. To znamená i z mobilu nebo z počítače.

Znamená to, že veřejnoprávní rozhlas a televize by nově oslovily 230 tisíc poplatníků z řad občanů (odhad ministerstva kultury), kteří doposud nic neplatili. Podle Baxy by tak, v případě schválení novely, Česká televize měla získat dodatečných 1,412 miliardy korun a Český rozhlas nových 626 milionů korun. Zároveň se na straně veřejnoprávních médií nedají čekat žádné úspory, alespoň podle vyjádření zástupců vládní koalice. Na druhou stranu, hospodaření ČT a ČRo má podle novely podléhat Nejvyššímu kontrolnímu úřadu, což doposud nebylo.

"Poplatky se u České televize nezvyšovaly 15 let, u Českého rozhlasu dokonce 18 let, současná hodnota poplatku je tak zhruba poloviční," prohlásil Baxa. "Zvyšování poplatků a rozšíření okruhu poplatníků se projeví, pokud půjde vše dle legislativního plánu, od 1. ledna 2025, tedy v době, kdy ekonomická situace bude pro občany příznivější," tvrdí Baxa. V současné době přispívá ČT 3,3 milionu koncesionářů a ČRo 3 miliony.