reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Smělé plány vládní koalice kolem České televize budou vyžadovat změnu Ústavy ČR

17:34, 7. 9. 2023
Televize Rádia Aleš Borovan

Plány vládní koalice ODS/STAN/Piráti/KDU-ČSL/TOP09, které se týkají veřejnoprávních médií Česká televize a Český rozhlas, budou podle všeho vyžadovat i spolupráci opozice. Jedna z plánovaných změn si vyžádá změnu Ústavy ČR. Pro tu je za nynější konstelace třeba najít i opoziční hlasy.

Koalice před několika dny zveřejnila návrh, který počítá s razantním navýšením koncesionářských poplatků - u ČT ze 135 korun na 160 korun na měsíc a domácnost a u ČRo ze 45 korun na 55 korun na měsíc a domácnost. Plus se rozšíří počet poplatníků (platit nově budou i majitelé mobilů a počítačů, pokud v domácnosti není televize) plus se navýší platby podnikatelů. Vládní strany tak chtějí z lidí vymáčknout navíc 1,412 miliardy korun do rozpočtu ČT a nových 626 milionů pro ČRo.

To za situace, kdy politici, ani odborná veřejnost nemá úplně jasno v tom, co je to vlastně "veřejnoprávnost" a které všechny služby by veřejnoprávní média měla zajišťovat a v jakém rozsahu. Plus je tu nedobrá kondice publicistiky Kavčích hor, kdy příslušné regulatorní orgány u některých pořadů ČT konstatovaly porušení zákona a etického Kodexu ČT (viz zde). Za této situace mnozí upozorňují, že lití dodatečných miliard korun do veřejnoprávních médií představuje jakési "přepřahání vozu před koně".

Na dotaz Borovan.cz ohledně vymezení veřejnoprávnosti plus smysluplného využití dodatečných peněz pro veřejnoprávní média koaliční poslanec Jakub Michálek (Piráti) uvedl, že součástí změn bude nově i kontrola hospodaření České televize a Českého rozhlasu Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ). To doposud nebylo. Vedle novely zákona o ČT a ČRo, která má novou výši poplatků obsahovat, tak vládní koalice tlačí i změnu ohledně NKÚ. Obě akce jsou spolu volně provázané (spíše z hlediska záměru, než z hlediska procesu). Novinka ohledně NKÚ bude v jedné věci speciální - vyžádá si změnu ústavního zákona.

Aktuální ústava Česka totiž působnost NKÚ vymezuje následujícím odstavcem: "Nejvyšší kontrolní úřad je nezávislý orgán. Vykonává kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu." ČT ani ČRo nejsou státním majetkem. "Je to tak. Jednáme o tom s Úřadem vlády. Skutečně to znamená změnu Ústavy, neboť doposud může NKÚ kontrolovat pouze hospodaření se státním majetkem, kam majetek ČT a ČRo nespadá. Změna Ústavy se ovšem nedělá každý den, proto se dotážeme ostatních ministrů, zda rovněž nechystají změnu Ústavy, aby se předkládala pouze jedna novela. Pokud žádný jiný resort změnu nebude změny připravovat, předložíme novelu Ústavy sami. Návrh budeme konzultovat i s ústavními právníky. Tento bod je i v Programovém prohlášení vlády," uvedla na dotaz Borovan.cz mluvčí ministerstva kultury Jana Malíková (MK předkládá novelu zákona o ČT a ČRo, na fotce v popředí s motýlkem ministr kultury Martin Baxa).

Znamená to, že vládní koalice bude muset pro navrhovanou novinku hledat podporu i u opozice. Návrhy ústavních zákonů či novely ústavy musejí být schváleny oběma komorami, a to hlasy tří pětin všech poslanců a tří pětin přítomných senátorů. Vláda má ve sněmovně 108 poslanců, na novelu ústavy bude potřebovat 120 poslanců. A není bez šance. Nejsilnější opoziční straně ANO se kontrola hospodaření ČT (a ČRo) Nejvyšším kontrolním úřadem líbí. "S rozšířením pravomocí NKÚ naprosto souhlasíme a podporujeme ho! Dokonce jsme to téměř dotáhli do konce v minulém období," uvedl pro Borovan.cz poslanec ANO Martin Kolovratník. Naopak navýšení koncesionářských poplatků, navrhované vládní koalicí, ANO podle něj nepodpoří.